Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta su korisne borovnice?

Za šta su korisne borovnice?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4515948
borovnice

Borovnice mogu da se konzumiraju sveže ubrane ili da se uključe u različite recepte. One su poslastica pre svega karakteristična za letnje godišnje doba. Mogu da se kupe i zamrznute iz prodavnicama. Imaju sladak ukus i sočne su i hranljive.

Dokazano je da ovi ukusni plodovi štite od srčanih oboljenja i raka, a takođe mogu da pomognu u održavanju jačine kostiju, psihičkog zdravlja i održavanju zdravog krvnog pritiska.

Borovnice sadrže antocijanin koji daje njihovu plavu boju, takođe i mnogo njihovih koristi za zdravlje. Jedna čaša borovnica čoveku obezbeđuje 24% preporučujuće dnevne doze vitamina C.

Borovnice mogu da se koriste kao garnirung uz vafle, palačinke, kiselo mleko, ovsene pahuljice ili žitarice. Od njih se dobijaju ukusni smutiji. Ljudi koji uzimaju varfarin /razređivač krvi/ treba da razgovaraju sa svojim lekarom pre nego što povećaju unos borovnica, s obzirom na to da visok sadržaj vitamina K u njima može da utiče na zgrušavanje krvi.

Konzumacija borovnica pomaže u:

Održavanju zdravih kostiju. Borovnice sadrže minerale gvožđe, fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K. Svaki od njih je komponenta važna za zdravlje kostiju. Adekvatan unos ovog minerala i vitamina doprinosi u izgradnji i održavanju strukture i jačine kostiju. Gvožđe i cink ispunjavaju odlučujuću ulogu u održavanju jačine, elastičnosti kostiju i zglobova.

Zdrava koža. Kolagen pomaže dobrom stanju kože. Sadržaj vitamin C takođe može da poboljša sposobnost kolagena da izglaadi bore i da poboljša celokupnu teksturu kože.

Pomaže kod dijabetesa. Proučavanja ustanovljuju da ljudi sa dijabetesom tip 1 koji primenjuju dijete sa visokim sadržajem vlakana imaju niske nivoe šećera u krvi. Ljudi sa dijabetesom tip 2 koji konzumiraju borovnice takođe mogu da imaju poboljšane nivoe šećera u krvi i insuline. Jedna čaša borovnica sadrži 3.6 grama (g) vlakana.

Borovnice mogu da pojačaju pamćenje čoveka i motoričku koordinaciju. One pomažu u sprečavanju zatvora i održavaju zdrav probavnu trakt zbog sadržaja vlakana.

za šta su korisne borovnice

Jedna čaša svežih borovnica sadrži:

- 84 kalorije;

- 0 g holesterola;

- 1.1 g proteina;

- 0.49 g masti;

- 21.45 g ugljenih hidrata;

- 3.6 g dijetalnih vlakana;

- 14. 74 g ukupnih šećera.

Ista ova porcija jedna čaše obezbeđuje:

- 25 % dnevnog unosa vitamina C;

- 5 % dnevnog unosa vitamina B6;

- 36 % dnevnog unosa vitamina K.

Borovnice takođe obezbeđuju:

- 9 miligrama (mg) kalcijuma;

- 0.41 mg gvožđa;

- 114 mg kalijuma;

- 9 mg magnezijuma;

- 18 mg fosfora;

- 1 mg natrijuma;

- 0.24 mg cinka;

- 9 mg folne kiseline.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest