Da li griz deblja?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2461
Kuvani griz

U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove dimenzije variraju od 0, 25 do 0, 75 mm.

U kuvanju, griz se danas koristi u pripremi:

- raznih kašica;

- kiflica sa sirom;

- penjurlija;

- sosova;

- deserata.

Tokom kulinarske obrade, udvostručuje svoju zapreminu. Zbog toga je griz proizvod koji zasićuje, a polovina sadržaja u njemu je voda.

Desert sa grizom

Tokom pripreme, griz se stavlja u ključalu vodu i stalno se meša. Kuvanje ne bi trebalo da traje duže od dva minuta, jer se time pogoršavaju njegovi ukusi i izdvajaju neki od njegovih vrednih minerala.

100 g griza (suvi proizvod) sadrži:

- Kalorije 359, 9 kcal;

- Voda - 12, 67 g;

- Proteini - 12, 68 g;

- Masti - 1, 05 g;

- Ugljeni hidrati - 68, 93 g;

- Vlakna - 3, 9 god.

Osim toga, griz se može pohvaliti bogatim sadržajem vitamina B1 (tiamin), vitamina B2 (riboflavin), niacina (vitamin B3 ili PP), vitamina B5 (pantotenska kiselina), vitamina B6 (piridoksina) i folne kiseline (vitamin B9). Takođe sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum, gvožđe, mangan, bakar i cink.

Što se tiče kalorija, treba napomenuti da 100 grama griza u proseku sadrži oko 360 kalorija (u zavisnosti od vrste pšenice).

Na pitanje da li je korisno konzumirati griz, svakako moramo reći da je veoma korisna namirnica zbog bogatog sastava vitamina i minerala, visokog sadržaja proteina i lake apsorpcije u digestivnom sistemu.

Griz ima jedinstveno svojstvo da uspešno uklanja masti i sluz iz tela. S druge strane, ne treba preterivati sa njegovom upotrebom zbog glutena, posebno glijadina (glikoproteina u glutenu). Može izazvati razvoj alergijskih reakcija, dijareje, dermatitisa i ekcema. Griz je kontraindikovan za osobe sa netolerancijom na gluten. Pored toga, ne preporučuje se posebno za decu mlađu od 1 godine.

Što se tiče toga da li je kaloričan, odgovor je pre svega da - ne preterujte. Izuzetno je lako svarljiv u ljudskom telu i ne opterećuje sistem za varenje. Zbog toga se često uključuje u različite dijete - u čistoj verziji.

Međutim, ako poslužite griz začinjen suvim voćem, marmeladom, maslacem ili šećerom, to će neminovno dovesti do još većeg povećanja kalorija ove namirnice. Isti je slučaj i sa njegovim dodavanjem u razne testenine, deserte od griza i slatkiše od griza.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest