Slično svom šumskom voću, kupine sadrže velike količine antioksidanasa. Ukusno voće pomaže u jačanju nervnog sistema i jača izdržljivost stresa.
Da biste shvatili koja su unikatna korisna svojstva kupina, prosto pogledajte bogat kompleks vitamina i minerala koji je sadržan u njoj.
Plodovi sadže vitamin Cm provitamin A (karotin), gotovo sve vitamine iz grupe B (osim toga oni su vodeći među svim drugim voćem po sadržaju nikotinske kiseline), vitamin E, K, P, PP. Osim toga, plodovi kupine sadrže vlakna, niz minerala: kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, bakar, gvožđe, nikl, molibden, mangan, hrom, vanadijum, barijum, kobalt, titan, stroncijum.
Otprilike 1% sastava voća zauzimaju organske kiseline - jabučna, limunska, vinska i salicilinska. Takođe, u kupinama ima do 6-7% prirodnih šećera - glukoza i fruktoza, tokoferoli, fenolna jedinjenja a antiskleritičnim, kapilarnim i protivupalnim delovanjem, do 1% pektinskim materija.
Međutim, korisna svojstva kupina nisu samo u plodovima. Listovi biljke koji su bogati taninima (otprilike 20%) imaju lekoviti efekat - uglavnom leukontacijanidi i flavanoli, askrobinska kiselina (vitamin C), minerali i aminokiseline.
Kalorični sadržaj kupina je nizak - samo 36 kkal / 100 grama. Kupine su izuzetno zdravo voće za mršavljenje, pomažu u čišćenju organizma od toksina.
Napitak od listova kupina je efikasan diuretik i laksativ, on je veoma koristan kod lečenja stomatitisa i gingivitisa (u obliku ispiranja usta), svih vrsta dermatoliških oboljenja. Ekstrakt lista kupine pomaže kod nervnih poremećaja i srčanih oboljenja.
Kupina je ukusna i zdrava, zbog čega se preporučuje da je dajete kako deci, tako i odraslima što je češće moguće. Ona će ojačaiti imunitet, poboljšaće razmenu materija, normalizovaće sve funkcije tela.
Delovanje kupina je slično delovanju malina - ona je prirodna i apsolutno bezbedna zamena za aspirin koji ima efekat spuštanja temperature zbog visokog sadržaja bioflavonoida, antioksidanasa. Voće ima terapeutski efekat na gotovo sve organe: sistem organa za varenje, nervni sistem, urinarni i kadriovaskularni sistem.
Odličan rezultat se primećuje kada se sveže kušine koriste za zglobna oboljenja i dijabetes. Voće sprečava pojavu različitih vrsta tumora, inhibiraju rast tumora. Koristeći kupine možete da poboljšate aktivnost moždanih sudova, da aktivirate procese mišljenja i poboljšate pamćenje. Ostim toga, opšte stanje organizma se poboljšava, san se normalizuje i eskcitabilnost se smanjuje.
I uprkos ovome kupina nije korisna za sve.
Kod nekih ljudi može da izazove teške alergije koje se manifestuju u oticanju sluzokože, povračanju i dijareji. Zbog toga oni koji pate od alergije treba da budu pažljiviji i kada se pojave prvi alarmantni simptomi, isključite kupine iz svoje ishrane. Takođe, ne znosite se kupinama ako imate povišenu kiselost želudačnog soka, oboljenja želuca i tankih creva, nizak krvnih pritisak i ozbiljna oboljenja bubrega.
Ne zaboravite da pažljivo operete kupine pre upotrebe! Kada kupujete kupine važno je da znate da one treba da se operu neposredno pre upotrebe, a pre toga je bolje da ih držite sveže u frižideru ne duže od sedam dana.
Komentari