Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta je koristan čaj od jabuka?

Za šta je koristan čaj od jabuka?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3924
Čaj od jabuka

Jabuka je sigurno jedno od najomiljenijih i najkorisnijih voća. Zbog bogatstva vitamina, minerala kao što su cink, sadržaja vlakana i posebno zbog dragocenog pektina, ovo voće ne silazi sa vrha rangiranja po korisnim svojstvima.

Čisti telo od toksina, podržava mikrofloru i stimuliše imunitet. Pored upotrebe u svežem obliku, jabuka redovno učestvuje u slatkim pitama i drugim pecivima u tandemu sa cimetom.

Ko bi odoleo mirisnom kolaču sa jabukama!

Same jabuke se karamelizuju, peku i služe kao omiljeni desert od jabuka, ali se o čaju od jabuke kod nas malo zna, iako je u Turskoj popularno piće koje se konzumira svakodnevno i postalo je tradicionalno

Kakve nam koristi može doneti čaj od jabuke?

Ovaj napitak prijatnog i veoma laganog ukusa jača imuni sistem i zato je dobra prevencija za prehlade u hladnim mesecima. Takođe deluje kao filter za bubrege i reguliše metabolizam.

Ne samo da se pita od jabuka pravi sa cimetom, omiljeni začin ovog voća je takođe pogodan i za napitak od njega. Na ovaj način se olakšava proces varenja i održava nivo šećera u krvi na odgovarajućem nivou.

Za šta je koristan čaj od jabuka?

Veoma značajna prednost čaja od jabuke je sposobnost da pomogne u procesu gubitka težine, ali bez gubitka mišićne mase topljenjem viška masti.

Pored cimeta, čaj vas može iznenaditi prijatnim ukusom ako mu dodate vanilu. Aroma čaja od jabuke i vanile pri mešanju je posebno prijatna, a kašičica meda doneće željenu slatkoću. Ne zaboravite koristi čaja od jabuke kao prevenciju od virusa.

Kako napraviti čaj od jabuke?

Može se koristiti samo kora ploda, jer se u njoj nalaze sve vredne materije koje su potrebne, ali se može pripremiti i od celih plodova. Jedna dnevna doza zdravog čaja od jabuke za celu porodicu zahteva nekoliko jednostavnih i pristupačnih proizvoda:

- 5-6 celih jabuka

- 4 čaše vode

- Prstohvat karanfilića

- Prstohvat cimeta

- Prstohvat vanile

- Med

Voda se zagreje do ključanja, pa joj dodajte nasečene jabuke sa korom i karanfilić, koji se kuvaju oko pola sata. Dodajte cimet i vanilu i kuvajte čaj još 10 minuta. Posle hlađenja procedite i zasladite medom. Napitak se može piti i kao topli voćni čaj i kao hladni čaj.

A ako više volite sveža pića, probajte smuti od jabuke i freš od jabuke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest