Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta je koristan čaj od jabuka?

Za šta je koristan čaj od jabuka?

Čaj od jabuka

Jabuka je sigurno jedno od najomiljenijih i najkorisnijih voća. Zbog bogatstva vitamina, minerala kao što su cink, sadržaja vlakana i posebno zbog dragocenog pektina, ovo voće ne silazi sa vrha rangiranja po korisnim svojstvima.

Čisti telo od toksina, podržava mikrofloru i stimuliše imunitet. Pored upotrebe u svežem obliku, jabuka redovno učestvuje u slatkim pitama i drugim pecivima u tandemu sa cimetom.

Ko bi odoleo mirisnom kolaču sa jabukama!

Same jabuke se karamelizuju, peku i služe kao omiljeni desert od jabuka, ali se o čaju od jabuke kod nas malo zna, iako je u Turskoj popularno piće koje se konzumira svakodnevno i postalo je tradicionalno

Kakve nam koristi može doneti čaj od jabuke?

Ovaj napitak prijatnog i veoma laganog ukusa jača imuni sistem i zato je dobra prevencija za prehlade u hladnim mesecima. Takođe deluje kao filter za bubrege i reguliše metabolizam.

Ne samo da se pita od jabuka pravi sa cimetom, omiljeni začin ovog voća je takođe pogodan i za napitak od njega. Na ovaj način se olakšava proces varenja i održava nivo šećera u krvi na odgovarajućem nivou.

Za šta je koristan čaj od jabuka?

Veoma značajna prednost čaja od jabuke je sposobnost da pomogne u procesu gubitka težine, ali bez gubitka mišićne mase topljenjem viška masti.

Pored cimeta, čaj vas može iznenaditi prijatnim ukusom ako mu dodate vanilu. Aroma čaja od jabuke i vanile pri mešanju je posebno prijatna, a kašičica meda doneće željenu slatkoću. Ne zaboravite koristi čaja od jabuke kao prevenciju od virusa.

Kako napraviti čaj od jabuke?

Može se koristiti samo kora ploda, jer se u njoj nalaze sve vredne materije koje su potrebne, ali se može pripremiti i od celih plodova. Jedna dnevna doza zdravog čaja od jabuke za celu porodicu zahteva nekoliko jednostavnih i pristupačnih proizvoda:

- 5-6 celih jabuka

- 4 čaše vode

- Prstohvat karanfilića

- Prstohvat cimeta

- Prstohvat vanile

- Med

Voda se zagreje do ključanja, pa joj dodajte nasečene jabuke sa korom i karanfilić, koji se kuvaju oko pola sata. Dodajte cimet i vanilu i kuvajte čaj još 10 minuta. Posle hlađenja procedite i zasladite medom. Napitak se može piti i kao topli voćni čaj i kao hladni čaj.

A ako više volite sveža pića, probajte smuti od jabuke i freš od jabuke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest