Kisela bobica koja raste u šumama i oko močvarnih mesta naziva se brusnica. Sadrži značajnu količinu vitamina, limunske kiseline, kao i glukoze i fruktoze. Brusnice se mogu jesti upravo tako sveže, bogato posute šećerom, a podjednako je korisno uvrstiti ih u lekovite čajeve.
Brusnice su neverovatne bobice, zbog čega je čaj od brusnice koristan za poboljšanje odbrane tela i jačanje imuniteta. Čaj od brusnice ne samo da vas zimi može brzo zagrejati i pomoći vam da se brže oporavite, već je efikasan i na vrućini - savršeno hladi i osvežava.
Koristi od brusnice
Brusnica je jedinstveni proizvod dobrog hemijskog sastava: limunska, oksalna i jantarna kiselina, pektin. Bobica je bogata vitaminom C, kao i vitaminima B (riboflavin, niacin, tiamin, folacin), K, E, PP, A, makro i mikroelementima: kalcijum, gvožđe, natrijum, fosfor, selen i drugi. Ovaj sastav brusnice može se koristiti za borbu protiv širokog spektra bolesti:
Infektivne bolesti genitourinarnog sistema;
Protivupalna i antimikrobna svojstva;
Poboljšanje stanja usne šupljine - sprečavanje karijesa do gingivitisa;
Jačanje krvnih sudova;
Za tonirajući efekat - u ovom slučaju čaj se pravi od brusnica, meda i šipka;
Podmlađivanje kože, sprečavanje ranih bora;
Ubrzavanje apsorpcije hrane, leči stanja praćena nadimanjem stomaka;
Čaj od brusnice je lek za prehladu. Kiselo piće poboljšava znojenje i pomaže u snižavanju temperature.
Kontraindikacije za čaj od brusnice
Brusnica sadrži puno kiselina, bobica ima specifičan ukus, pa je treba pažljivo davati ljudima koji pate od sledećih bolesti:
- refluksni ezofagitis;
- gastritis i bolesti praćene gorušicom;
- zapaljenje sluzokože grla, u tom slučaju brusnice mogu izazvati iritaciju, bol;
- alergijske reakcije na crveno povrće i voće.
Posebno budite pažljivi kada dajete čaj od brusnice deci mlađoj od 3 godine.
Recept za čaj od brusnice sa đumbirom
Pored očiglednih blagodati jačanja imuniteta, ovaj čaj daje divan i harmoničan osećaj, osvežava i okrepljuje!
Šta vam je potrebno:
Koren đumbira - 1 cm
2 kašike čaja (crni ili zeleni)
2 kašike brusnice
Cimet štap
Med
Kako ga skuvati:
1. Od oprane brusnice napravite pire (možete koristiti blender, ili samo izgnječite voće kašikom).
2. Prelijte voće vrelom vodom i dodajte đumbir i cimet.
3. Pokrijte i sačekajte oko 5 minuta.
To je sve! Najkorisniji čaj od brusnice za imunitet je spreman! Sada ga možete sipati u šolje i dodati med po ukusu. Uživajte u neodoljivoj aromi i neprocenjivom dejstvu ovog aromatičnog čaja.
Komentari