bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto je crni čaj toliko koristan?

Zašto je crni čaj toliko koristan?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2271
Crni čaj

Od biljke Camellia sinensis se dobijaju tri vrste najkorisnijeg čaja na svetu. To su crni, beli i zeleni. Razlika dolazi od vremena branja i fermentacije kojoj se listovi podvrgavaju.

Kod crnog čaja proces fermentacije je pun, beli se ne podvrgava fermentaciji, a za zeleni se koriste svi delovi biljke i fermentacija je kratkotrajna. Najpoželjniji je crni čaj, nezavisno od toga da li je hladan ili topao.

Crni čaj je izuzetno specifičan. Uzgaja se na Himalajskim plavim planinama, na izuzetno velikoj nadmorskoj visini. Region je jedan od najvećih za proizvodnju čaka u svetu.

Najpopularniji je crni čaj, pomešan sa afričkim ili cejlonskim čajem. Ova mešavima po ukusu je bliska engleskim i irskim čajevima. Čist crni čaj je takođe široko popularan. On se naziva „single estate tea”.

Crni čaj je izuzetno koristan napitak. Ovo je rezultat dragocenih sastojaka koji se u njemu nalaze. To su polifenoli, teofilin, teobromin, fluor, niz mikroelemenata, katehini i eterična ulja.

Vitamini C i E su takođe veoma zastupljeni, kao i kofein. Specifično kod crnog čaja je što kofein u njemu ne dovodi do zavisnosti, što ga pretvara u osnovnu alternativu kafe. U jednoj standardnoj šolji napitka sadržano je otprilike 45 mg kofeina.

Ispijanje čaja

Visok sadržaj kofeina pretvara crni čaj u veoma tonizirajuć napitak. On uzbuđuje i celo telo puni energijom. Katihin u njemu pak deluje antioksidansno.

U Kini ljudi veruju da jak napitak štiti od raka i nekih drugih bolesti. Pored toga, njegovi aromatični kvaliteti deluju umirujuće. Dokazano je da redovna konzumacija njega ima bezbroj terapeutskih prednosti.

Pored svega ostalog, crni čaj ima vidljiv efekat mršavljenja. Njegovi sastojci smanjuju štetni holesterol i do minimuma redukuju unos masnoće. Da bi imao ovaj efekat, crni čaj se uzima čist, bez šećera, mleka, pvlake i drugog.

PRetvaranje konzumacije crnog čaja u naviku garantovano donosi samo koristi. Postoji niz dokata o tome da je on jedna zdrava alternativa drugih napitaka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest