Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto je koristan kefir?

Zašto je koristan kefir?

Zdravstvene koristi kefira

Kefir je izuzetno popularan u welnes krugovima. U praksi on je nešto kao daleki rođak jogurta, a u svojoj suštini je fermentisani mlečni proizvod. Možda vam je postalo jasno zašto ga toliko vole ljudi koji teže tome da vode zdrav način života - on je izuzetno bogat korisnim probiotskim bakterijama. Pored toga, bogat je proteinima.

Kakve su druge zdravstvene koristi kefira i šta je zapravo on?

Kefir se pravi od svežeg mleka u koje se dodaju zrna koja predstavljaju kolonije bakterija. Po spoljašnjem izgledu one liče na mali karfiol. U roku od 24 sata mikroorganizmi se razmnožavaju terajući šećere u mleku da se fermentišu, pretvarajući ga u kefir. Zrnca se zatim uklanjaju iz proizvoda i čuvaju se za sledeću upotrerbu.

Fermentisani napitak je bogat mnogim važnim hranljivim elementima - u 175 ml njega sadržana su cela 4 grama proteina, 10% naše neophodne dnevne doze kalcijuma, fosfora, vitamina B12 i B2, kao i velika količina magnezijuma. Osim toga je visokokaloričan i sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, što ga čini i savršenom dijetalnom hranom. U kefiru se nalaze i važne materije poput oo+rganskih kiselina i peptida važnih za naše zdravlje. Ljudi sa intolerancijom na laktozu takođe mogu da konzumiraju kefir - koristeći kokosovu vodu, kokosovo mleko ili drugu slatku tečnost. Međutim, ovaj veganski kefir se razlikuje od onog koji je napravljen sa mlekom.

Kefir je moćniji probiotik od kiselog mleka. Iako je to najpoznatija probiotička hrana u celom svetu, istina je da kefir sadrži više bakterija - 61 gram.

Napitak ima i antimikrobna svojstva zahvaljujući probiotiku Lactobacillus kefiri, koji se sreće jedino u njoj. Ovaj probiotik zaustavlja rast nekih opasnih bakterija poput salmonele, helikobakteri pilori, ešerihije koli.

Kefir sa lanenim semenom

Kefir smanjuje rizik od osteoporoze i poboljšava zdravlje naših kostiju. I to zahvaljujući kalcijumu koji je sadržan u njemu. Koristi su i zbog vitamina K2, takođe deo sastava punomasnog kefira. Ovaj vitamin je važan, zato što se brine o pravilnoj apsorpciji kalcijuma. K2 smanjuje rizik od faktura za celih 81%!

Postoje i podaci da čarobni napitak ima antikancerogena svojstva. Smatra se da probiotici u fermentisanim mlečnim proizvodima pomažu u preokretanju tumora stimulišući naš imunološki sistem.

Kefir ima manji sadržaj laktoze što je dobra vest za ljude koji pate od laktozne intolerancije. To ne znači alergiju, već poteškoće kod njenog varenja. Kod fermentisanih mlečnih proizvoda kakvi su kefir i kiselo mleko, laktoza je u mnogo manjim količinama. Osim toga, oni su bogati i specijalnim enzimima koji pomažu u njihovoj razgradnji.

Pročitajte još o korisnim svojstvima kefira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest