Način pripreme
Krompir ogulite, operete i naseckate na male kockice. Presipate ga u tepsiju za pečenje. Luk naseckate na sitnije i pržite na otprilike 3-5 minuta, nakon čega dodajete paradajz.
Pržite otprilike 5-10 minuta, a za to vreme operete pirinač i dodajete u već zaprženi paradajz i luk.
Pirinač za musaku se prži samo dok ne postane providan, nakon toga sipate celu smesu u tepsiju kod krompira, dobro izmešate i dodajete lovorov list i ostale začine.
VReme za pečenje varira prema vrsti rerne koju koristite, tako da se peče dok ne budu gotovi (dok ne omekšaju) krompir i pirinač.
Kada je sve već dobro ispečeno, dolazi vreme i na preliv vegetarijanske musake.
U posudi se pomešaju kiselo mleko, jaja i kašika brašna (po želji može da se doda malo narendane kore limuna), nakon toga se sipa smesa i zapeče se dok se ne dobije zlatasta boja.
Musaka bez mlevenog mesa - ukusna, aromatična i sa najukusnijim prelivom.
Ako volite musaku, probajte i naše predloge za klasičnu musaku sa krompirom, musaku od tikvica ili grčku musaku.