Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koji je tajni sastojak vazdušastog omleta?

Koji je tajni sastojak vazdušastog omleta?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
191
Koji je tajni sastojak vazdušastog omleta?

Ne bismo se iznenadili da je jednostavni omlet prvo jelo koje ste naučili da kuvate, a verovatno će to biti i prva stvar iz kulinarstva koju ćete pokazati svojoj deci kako da sama prave.

Jednostavno zato što je, osim što je veoma ukusan, i lak za pravljenje. Ne treba vam ništa više od tiganja, jaja, mleka i začina po vašem izboru. Naravno, da bi omlet bio još ukusniji i vazdušastiji možete ga pripremiti i sa nekim nadevom, ali ovo je i tada super brz i lak postupak.

Omlet je zaista divno jelo koje će vas i zasititi i u isto vreme je dijetalno i može se konzumirati za doručak, ručak i večeru. Ponekad ga čak više volimo od izuzetnih gurmanskih jela, čija priprema predugo traje.

Koliko god se činilo da je napraviti omlet lako, možda neće izgledati dovoljno mekano i vazdušasto ako ne znate tajni sastojak.

Možda mislite da bi dodavanjem samo mleka ili pavlake u jaja ona postala još mekša i ukusnija. Da, nema ništa loše u ovoj ideji, ali to nije tajni sastojak.

Neprocenjiva komponenta vašeg mekanog omleta je gazirana voda. Ona je ta koja izaziva omlet da nabubri i čini da izgleda neodoljivo ukusno.

Kad bolje razmislimo, u tome nema ničeg tako čudnog, čak je i logično. Znate da se gazirana voda dodaje i u pite i u ćuftice od mlevenog mesa da bi bile vazdušastije i mekanije.

Da biste dobili mehuriće koje tražite, koji su razlog zašto je omlet vazdušast, dovoljno je dodati 1 kašiku gazirane vode. Nemojte misliti da bi to na bilo koji način promenilo ukus omleta. Jedino će vam pomoći da dobijete drage mehuriće zbog kojih omlet izgleda tako prozračno i vazdušasto.

Vazdušast omlet sa pečurkama

Možete da eksperimentišete sa nadevom za omlet bez obzira da li ste u omlet dodali gaziranu vodu.

Budite kreativni i probajte omlet sa pečurkama, omlet sa paprikama ili dodajte šunku u omlet. A zašto ne kisele krastavce ili praziluk.

Ne krijte od svoje dece da gazirana voda čini omlet vazdušastim i nemojte ih učiti da dodaju još mleka ili pavlake u jaja. Kada su nas roditelji naučili da kuvamo, jednostavno nisu znali tajnu savršenog mekanog omleta. Već je znate i ne ustručavajte se da prenesete svoje znanje i veštine na sledeću generaciju!

Pogledajte kako se omlet pravi u rerni!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest