Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Evo ovako se pravi mekani omlet

Evo ovako se pravi mekani omlet

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218330
Mekani omlet

Uprkos poznatoj i jednostavnoj pripremi, ne zna baš svako kako se pravi mekani omlet. Ukusan i nežan vazdušasti omlet, svima dostupan!

Postoji dosta i različitih recepata za omlet: sa mlekom, kefirom, brašnom, kobasicom, sirom, povrćem itd. ali mi ćemo vam pokazati kako da spremite najobičniji omlet sa mlekom i jajima.

Ako želite da omlet bude što je moguće najvazdušastiji i mekaniji, odvojite belanca od žumanaca i umutite ih odvojeno do maksimuma. Pomešajte i umutite žumanca sa mlekom, nakon toga dodajte umućena belanca.

Kada ih dodate, pokušajte da ih pomešate polako i pažljivo da omlet ne ispadne. Na kraju možete dodati malo sitno iseckanog povrća, ukoliko želite. Sada postoje slede dva moguća procesa:

1. Uzmite duboki tiganj, prethodno zagrejan i namazan uljem, u njega sipajte smesu i pržite poklopnjen omlet dok ne bude gotov.

2. Ili uzmite duboki kalup, premazan maslacem, sipajte gotov omlet u njega i stavite u rernu na srednju temperaturu i pecite dok ne bude gotovo.

To je sve! Jednostavan i ukusan vazdušasti omlet je gotov!

Možda se omlet smatra najjednostavnijim jelom. Ali neiskusne domaćice ponekad ne shvataju da se može spremiti na drugačiji način - sa paradajzom, sa hlebom, sa sirom i mnogim drugim, ponekad neočekivanim sastojcima.

Omlet u tiganju

Viša pilotaža - nešto lagano i prozračno. Kako da spremite mekani omlet u tiganju?

Pre nego što napravite vazdušasti omlet u tiganju, ima smisla da se upitate: zašto dobijate raskošna i lagana jela, koja se ne lepe za tanjire i ne pretvaraju se u palačinke kada se ohlade? Postoji nekoliko principa kojih treba da se držite. Tada će jela sa jajima uvek biti vazdušasta, nezavisno od toga da li spremate u tiganju ili u rerni.

1. Jaja uvek treba da budu dobro umućena sa mlekom i to treba da se uradi neposredno pre pečenja.

2. Mleka treba da bude malo manje od jaja.

3. AKo želite da napravite omlet koji će održati svoj oblik, pospite ga sa malo brašna ili skroba, međutim, ima recepata kod kojih se ne traži, već se raskošnost dobija pomoću pažljivog mešanja sastojaka.

4. Možete dodati kiselu pavlaku u malim količinama.

5. Stavljajući malo kuvane piletine ili govedine, dobijate niskokalorično, ali u isto vreme i zadovoljavajuće jelo.

6. Izrendani kačkavalj, dodat na samom kraju će vašoj tvorevina dati poseban ukus.

Kakve posude su potrebne za spremanje omleta?

Tiganj sa dnom koje se ne lepi, duboki kalup za rernu, daska za sečenje, duboka šerpa, rende, mikser, viljuška, komplet kuhinjskih noževa.

Jednostavan recept za omlet

Evo ovako se pravi mekani omlet

Potrebni sastojci: jaja - 4 komada, sveža, sveže mleko - 4 supene kašike, brašno - 2 supene kašike, maslac - 2 supene kašike, 1 prstohvat soli, mirođija

Potrebni sastojci: Zagrejte tiganj na visoku temperaturu, otprilike 200 stepeni. Dok pripremate ostalo, on će se zagrejati, nakon toga u njega dodajte maslac. Mleko prethodno treba da odstoji van frižidera kako bi bilo mlako - do sobne temperature.

Jaja sipajte u duboku posudu i dodajte so. Sve to umutite mikserom da se dobije homogena mekana smesa. Isecite nekoliko strukova mirođije (može i druga zelen) i dodajte ih u posudu, nalijte mleka i dodajte brašno, pažljivo promešajte.

Smesu sipajte u sredinu tiganja gde se već maslac istopio i zagrejao. Smesu ravnomerno rasporedite po tiganju, kada smesa postane gusta, omlet je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest