Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajna vazdušastog domaćeg kuglofa

Tajna vazdušastog domaćeg kuglofa

Vazdušasti domaći kuglof

Da li vam se ikada desilo da je kuglof izgledao pufnasto i vazdušast dok je bio u rerni, ali kada ga izvadite, on se raspada i potpuno gubi svoj nekadašnji ukusan izgled? Ako je odgovor da, onda ste na pravom mestu. Pripremili smo za vas nekoliko tajni koje će vam pomoći da napravite pravi mekani i vazdušast domaći kuglof.

Striktno pratite recept

Znamo da mnogi od vas više vole da mere proizvode odokativno ili se oslanjaju na svoje instinkte, ali poslastičarstvo je egzaktna nauka u kojoj je rezultat određen količinama materijala - ako su u manjem ili većem broju, šansa za neuspeh je zagarantovana. Zato izmerite svaki sastojak i pratite recept.

Prosejati brašno

Ako želite nadošao i vazdušast kuglof, prosejte brašno.

Proizvodi treba da budu na sobnoj temperaturi

Domaći vazdušasti kuglof

Posebno jaja. Ne očekujte da koristite sveža jaja iz frižidera i da vam kuglof bude uspešan. Isto važi i za puter i sveže mleko. A voda koju koristite treba da bude mlaka.

Posuđe

Uvek koristite suvo posuđe.

Mešanje

Mešanje se uvek vrši u istom pravcu. Da bi kuglof nadošao, potrebno je dugo mešati, zato koristite mikser. Sa mikserom mešanje neće biti samo brže, već će i krajnji rezultat biti mnogo lepši. I ponovo vas podsećamo - mešajte u jednom pravcu.

Rerna

Ukusan vazdušasti kuglof

Obavezno ugrejte rernu na naznačenu temperaturu. Ne stavljajte kuglof pre nego što se rerna dovoljno zagreje. Kada stavljate kuglof u rernu, pazite da bude u sredini kako bi se ravnomerno ispekao.

Pečenje

Veoma je važno da pazite na kuglof tokom pečenja. Ne otvarajte rernu prvih 20 minuta. Kada kuglof počne da se diže i prijatan miris pročne da se širi kuhinjom, možete smanjiti stepene i proveriti čačkalicom za zube da li je gotov.

Vađenje

Izvadite kuglof iz kalupa tek nakon što se ohladi. U suprotnom, rizikujete da se raspadne. Takođe, koji god glazuru stavite, čime god da ga posipate, to morate da uradite kada kuglof nije topao.

Sada pogledajte kako da napravite:

- glazura za kuglof;

- kuglof od banane;

- ili ukusan kuglof od jabuka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest