Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»9 zamena za kafu i zašto treba da ih probate

9 zamena za kafu i zašto treba da ih probate

Zamene za kafu

Jutarnja kafa mnogim ljudima zamenjuje doručak, ali drugi više vole da je ne piju iz više razloga. Ponekad visok sadržak kofeina u napitku može da uzrokuje nervozu i uzbuđenje i čak može da izazove digestivne probleme ili glavobolju.

Mnogi od nas ne vole gorak ukus kafe ili prosto im je dosadilo da je piju svako jutro. Iz tog razloga predstavljamo vam 9 ukusnih alternativa kafe koje možete da probate.

1. Kafa od cikorije

Kafa od cikorije je alternativa za kafu

Slično zrnima kafe, koren cikorije takođe može da se peče, melje i kuva. Ukus toplog napitka veoma liči na onaj kafe, ali ne sadrži kofein. Takođe, smatra se da je najbogatiji izvor inulina. Ovo je rastvorljivo vlakno koje pomaže razgrađivanju hrane i održava creva zdravim. Ono je odgovorno i za podsicanje rasta korisnih bakterija: bifidobakterija i laktobacili. Koren cikorije može da bude unapred ispečen i nakon toga da se spremi takođe kao kafa u kafe mašinici, francuskoj presi ili espreso mašini. Međutim, nemojte preterivati sa dozom, zato što mogu da se pojave i neželjene reakcije kao što je nadutost stomaka i gasovi. Takođe, unos kafe od cikorije kod trudnica se ne preporučuje zbog nedostatka istraživanja njegovog delovanja na plod.

2. Čaj od mače

Čaj od mače je beskofeinska zamena za kafu

Vrsta zelenog čaja napravljena putem pare, sušenja i mlevenja listova biljke Kamelija sinesis u fini prah. Za razliku od zelenog čaja, konzumirate ceo list i tako dobijate mnogo koncentrisaniji izvor antioksidanasa.

Način pripreme:

- Prosejte 1-2 supene kašike praha od mače u keramičku posudu;

- Dodajte vruću vodu, otprilike 71-77 ℃;

- Polako izmešajte dok se prah ne istopi i nakon toga pažljivo protresite napred i nazad.

Čaj od mače je gotov kada se formira blaga pena. U napitak možete dodati i jednu čašu svežeg mleka. Imajte u vidu da konzumirate ceo list i iz tog razloga količina kofeina u mači je mnogo veća, nego u zelenom čaju. Količina u svakoj porciji može da varira od 35-250 mg po šolji.

3. Zlatno mleko

Zlatno mleko umesto kafe
Fotografija: yogitea

Bogata nezkofeinska zamena za kafu. Topli napitak uključuje inspirativne začine kao što su đumbir, cimet, kurkuma i crni biber. Možete da dodate i kardamon, vanilu i med. Osim što daje prijatnu zlatnu boju vašeg napitka, kurkuma može da ima snažna protivupalna svojstva. Crni biber pak pojačava sposobnost vašeg tela da asporbuje kurkumin i masnoće.

Možete da napravite zlatno mleko samo za 5 minuta: u šerpu sipajte 1 šolju svežeg mleka, ½ kašičice mlevene kurkume, ¼ kašičice cimeta, 1/8 kašičice zelenog đumbira i prstohvat crnog bibera. Po želji možete da dodate i med po ukusu. Zagrejte smesu na ringli do srednje temeprature često mešajući da ne bi zagorelo.

4. Limunova voda

Limunova voda umesto kafe ujutru

Jutarnji napitak treba da vas osveži, a limunova voda može da bude odličan početak vašeg dana. Ona ne sadrži kalorije i kofein i obezbeđuje dovoljnu dozu vitamina C. Kao antioksidans vitamin igra važnu ulogu u vašem imunom sistemu i štiti kožu od štetnog uticaja sunca. Čak samo jedna čaša na dan može da vam dostavi neophodnu dozu vitamina C, a i priprema se jednostavno: dodajete sok po polovine limuna u 1 šolju vode i popijete ga. Možete da dodate i druge sastojke kako biste dodali raznovrsne komponente u napitak - kao što su krastavci, menta, lubenica i bosiljak.

5. Paragvajski čaj

Herba mate je alternativa za kafu

Prirodni kofeinski biljni čaj napravljen od suvih listova južnoameričkog drveta. Ukoliko želite da zamenite kafu bez da se odričete jutarnje doze kofeina, paragvajski čaj je najbolja varijanta. Neka proučavanja čak pokazuju da ovaj napitak sadrži veću količinu antioksidanasa čak od zelenog čaja. Da biste napravili paragvajski čaj, potrebno je da potopite listove u vruću vodu na otprilike 5 minuta i da uživate. Međutim, ne smete da preterujete sa količinom, zato što neka proučavanja pokazuju da redovan unos 1-2 l na dan može da uzrokuje neke vrste raka.

6. Chai tea

Crni čaj ili Chai tea e zamena za kafu

Vrsta crnog čaja pomešanog sa jakim biljkama i začinima. Neka istraživanja pokazuju da ispijanje Chai tea smanjuje rizik od bolesti srca. Ostim toga, čaj ima jak ukus i prijatan miris. Možete da napravite napitak tako što zgnječite 4 semenke kardamona, 4 karanfilića i 2 crna bibera. U šerpu dodajte 2 kesice crnog čaja i ostavite smesu da se popari na otprilike 10 minuta.

7. Čaj Rojbos

Čaj robos umesto kafe

Crveni bezkofeinski napitak iz Južne Afrike. Neka istraživanja pokazuju da redovan unos napitka može da smanji rizik od bolesti srca i raka. Rojbos treba da se natopi više od drugih čajeva, ali ovo ne dovodi do gorkog ukusa, već naprotiv. Umesto toga možete da uživate u njegovom prijatnom slatkom, voćnom ukusu.

8. Jabukovo sirće

Voda sa jabukovim sirćetom umesto kafe

Dobija se kao posledica fermentacije zgnječenih jabuka, kvasca i bakterija. Ovaj proces proizvodi sirćetnu kiselinu koja može da ima blagotvoran uticaj na osetljivost na insulin i nivoe šećera u krvi. Jedno proučavanje čak tvrdi da kada su ljudi sa insulinskom rezistencijom pili po pola supene kašike labukovog sirćeta pre obroka, da je povećavanje njihovog šećera u krvi bilo smanjeno za 64%. Međutim, efekat se ne primećuje kod ljudi koji pate od dijabetesa tip 2. Jabukovo sirće može da pomogne u borbi sa kilogramima. Napitak koji se pravi kombinuje 1-2 supene kašike jabukovog sirćeta, 1 šolju hladne vode i po želji 1-2 supene kašike meda ili drugi zaslađivač.

9. Kombuča

Kombuča je zamena za kafu

Dobija se putem fermentacije crnog čaja sa bakterijama, kvascem i šećerom. Proučavanja sa životinjama pokazuju da kombuča može da stimjuliše imuni sistem, da poboljša nivoe holesterola i nivoe glukoze u krvi kod ljudi sa dijabetesom. Pripremanje kombuče u kućnim uslovima se ne preporučuje zbog visokog rizika od konaminacije štetnim patogenima. Međutim, postoji bezbroj trgovačkih sorti koje su bezopasne po zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest