Italijanska kuhinja je postala popularna širom sveta po brojnim vrstama paste, raznovrsnim picama, ukusnim brusketama i poslednje, ali ne najmanje bitno - po svojim kvalitetnim sirevima. U različitim regionima Italije mogu se probati različite vrste sireva koje se spremaju na karakterističan način i mogu se kombinovati sa najrazličitijim proizvodima.
Sirevi se prema svojoj konzistenciji i trajanju zrenja dele na tri osnvne grupe - a to su tvrdi, polutvrdi i meki. Tvrdima se smatraju oni čiji period zrenja traje više od pola godine, oni najčešće mogu da se konzumiraju izrendani. Polutvrdi su oni sirevi čiji period zrenja traje do tri meseca, a meki sirevi veoma brzo postanu zreli i konzumiraju se sveži.
Evo osam najpopularnijih italijanskih sireva koje obavezno morate probati:
- Nema šanse da ne počnemo sa već dobro poznatim u Bugarskoj Parmiđanom Ređanom (Parmesan, Parmigiano) ili prosto parmezanom. Ovaj sir se izrendan dodaje u jela - može da se stavi na različite vrste pica, u soseve za testeninu i dr.
- Mocarela (Mozzarella) je sledeći mlečni proizvod koji zaslužuje pažnju - ovo je sveži sir, guste strukture, često se servira sa salatama. Mocarela se često koristi i kao dodatak - često se koristi za pice i paste.
- Rikota (Ricotta) je sir koji se pravi od ovčije surutke ili surutke dobijene od kravljeg mleka i ima sladnjikav ukus i glatku konzistenciju. Ako želite da je poslužite kod kuće, najbolje društvo ovoj vrsti sira prave vina sa aromom voća.
- Maskarpone (Mascarpone) je takođe veoma popularan sir u Bugarskoj - ima gustu i kremastu konzistenciju. Ovaj sir se često koristi u kombinaciji sa šumskim voćem, smokvama, a pored toga je nezamenjivi deo tiramisu deserata. Ovaj sir kombinujte sa šardoneom ili šampanjcem. Zbog svog slatkog ukusa, Maskarpone se može kombinovati sa kafom ili nekim likerom.
- Pekorino (Pecorino) je ovčiji sir koji potiče iz Toskane i ima specifičnu aromu i ukus. Sir je tvrde konzistecije - može da se posluži uz crvena vina.
- Gorgonzola je plavi sir kremaste strukture - za njega je karakteristično to što je nezreliji, to je blaži njegov ukus.
- Grana padano je italijanski sir tvrde konzistencije, a ukus mu je blago pikantan, slan, sa veom blagim orašastim nijansama.
- Provolone je sir polutvrde konzistencije, može da stoji mesecima - što duže stoji, to mu je ukus jači.
- Kačokavalo (Caciocavallo) je sledeći italijanski delikates koji treba da probate čim vam se ukaže prva prilika. Kačokavalo je ponos Sicilije i južnog regiona Bazilike. Može da se napravi od kravljeg mleka ili mešavine kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka.
- Taledžio (Taleggio) - je unikatni italijanski sir koji će vas opčiniti svojim ukusom. Sprema se od punomasnog kravljeg mleka i odlikuje se narandžastom koricom i mekom unutrašnošću.
Komentari