Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Popularni italijanski sirevi koje treba da probate

Popularni italijanski sirevi koje treba da probate

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1481
Italijanski sirevi

Italijanska kuhinja je postala popularna širom sveta po brojnim vrstama paste, raznovrsnim picama, ukusnim brusketama i poslednje, ali ne najmanje bitno - po svojim kvalitetnim sirevima. U različitim regionima Italije mogu se probati različite vrste sireva koje se spremaju na karakterističan način i mogu se kombinovati sa najrazličitijim proizvodima.

Sirevi se prema svojoj konzistenciji i trajanju zrenja dele na tri osnvne grupe - a to su tvrdi, polutvrdi i meki. Tvrdima se smatraju oni čiji period zrenja traje više od pola godine, oni najčešće mogu da se konzumiraju izrendani. Polutvrdi su oni sirevi čiji period zrenja traje do tri meseca, a meki sirevi veoma brzo postanu zreli i konzumiraju se sveži.

Evo osam najpopularnijih italijanskih sireva koje obavezno morate probati:

- Nema šanse da ne počnemo sa već dobro poznatim u Bugarskoj Parmiđanom Ređanom (Parmesan, Parmigiano) ili prosto parmezanom. Ovaj sir se izrendan dodaje u jela - može da se stavi na različite vrste pica, u soseve za testeninu i dr.

- Mocarela (Mozzarella) je sledeći mlečni proizvod koji zaslužuje pažnju - ovo je sveži sir, guste strukture, često se servira sa salatama. Mocarela se često koristi i kao dodatak - često se koristi za pice i paste.

- Rikota (Ricotta) je sir koji se pravi od ovčije surutke ili surutke dobijene od kravljeg mleka i ima sladnjikav ukus i glatku konzistenciju. Ako želite da je poslužite kod kuće, najbolje društvo ovoj vrsti sira prave vina sa aromom voća.

Pekorino

- Maskarpone (Mascarpone) je takođe veoma popularan sir u Bugarskoj - ima gustu i kremastu konzistenciju. Ovaj sir se često koristi u kombinaciji sa šumskim voćem, smokvama, a pored toga je nezamenjivi deo tiramisu deserata. Ovaj sir kombinujte sa šardoneom ili šampanjcem. Zbog svog slatkog ukusa, Maskarpone se može kombinovati sa kafom ili nekim likerom.

- Pekorino (Pecorino) je ovčiji sir koji potiče iz Toskane i ima specifičnu aromu i ukus. Sir je tvrde konzistecije - može da se posluži uz crvena vina.

- Gorgonzola je plavi sir kremaste strukture - za njega je karakteristično to što je nezreliji, to je blaži njegov ukus.

- Grana padano je italijanski sir tvrde konzistencije, a ukus mu je blago pikantan, slan, sa veom blagim orašastim nijansama.

- Provolone je sir polutvrde konzistencije, može da stoji mesecima - što duže stoji, to mu je ukus jači.

Kačokavalo

- Kačokavalo (Caciocavallo) je sledeći italijanski delikates koji treba da probate čim vam se ukaže prva prilika. Kačokavalo je ponos Sicilije i južnog regiona Bazilike. Može da se napravi od kravljeg mleka ili mešavine kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka.

- Taledžio (Taleggio) - je unikatni italijanski sir koji će vas opčiniti svojim ukusom. Sprema se od punomasnog kravljeg mleka i odlikuje se narandžastom koricom i mekom unutrašnošću.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest