Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Đakonije, koje treba da probate u Severnoj Italiji

Đakonije, koje treba da probate u Severnoj Italiji

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
11
Đakonije, koje treba da probate u severnoj Italiji

Čak će i slučajni turista primetiti razliku u kulinarskim iskušenjima Severne i Južne Italije. Severnjaci kuvaju sa maslacem i ponekad pavlakom. Jede se pretežno teletina. Uzgaja se kukuruz za palentu (kačamak) - i danas se ova jela pojavljuju samo u jelovnicima hotela ili skupim restoranima na Jugu.

Poznate italijanske salame, šunke i kobasice dolaze sa Severa, kao i najlepši sirevi. Sir parmezan i parmska šunka, najpoznatiji italijanski izvozni proizvodi se proizvode u Emiliji - Romanji. Kuhinja Severne Italije je skroz drugačija od ekonomičnih jela sa siromašnijeg Juga. U Torinu, prestonici Pijemonta, smeštenom u podnožju Alpa, zime su ponekad mnogo hladne. Tamo nema mirisa zelenih začina koji rastu po sunčanim brežuljcima, a masline su uvozni proizvod.

Strast ka makaronama u Severnoj Italiji

Sever proizvodi pšenicu - osnovu tradicionalnih domaćih makarona. Bolonja je rodno meso jednog od najčuvenijih soseva za makarone. Hladne vode Jadrana daju najbolju ribu u Italiji, a venecijanska jela od morskih proizvoda su mnogo bogatija od onih koja se kuvaju na primer u Siciliji.

Mesni proizvodi u Severnoj Italiji

Dimljeno i sušeno meso

Ono se jede u celoj Italiji, ali potiče sa Severa.

Italijanski Prošuto

1. Brezaola: dimljena i sušena na otvorenom cela teleća ribica iz Lombardije. Odlična kao predjelo;

2. Feferoni: ovo su slatke paprike, crvene, zelene i žute. Ima ih u čuvenim kobasicama feferonima;

3. Prošuto: na italijanskom znači šunka, ali za većinu stranaca ovo je sirova dimljena šunka kao na primer parmska;

4. Pančeta: šarena slanina. Italijani je obično začinjavaju zrncima crnog bibera i zelenim začinima. Može da se zameni i nedimljenom šarenom slaninom.

Povrće u Severnoj Italiji

Kavolo nero: toskanski kupus;

Erbete: mlada biljka, slična spanaću - iz Pijemonta;

Puntarelle: liči na cikoriju ili šparglu. Hrskavo povrće sa jedva primetnom gorkom notom;

Saladini: mali, krhki listovi salate. Mogu da budu razni - spanać, cikorija ili koja god vrsta zelene salate;

Sušeni paradajz iz Italije

Paradajz sušen na suncu: imaju jaku, koncentrisanu aromu.

Specijaliteti u Severnoj Italiji

Panetone je vazdušasti milibrot iz Lombardije neodoljivog ukusa. U Milanu pune njegovu sredinu sladoledom i tada apetit nema šanse da se ne probudi.

Panetone - iatalijanski Uskršnji kolač

Palenta je jelo iz Severoistočne Italije, pripremljeno od kukuruznog brašna, vode i soli. Mnogo je ukusno sa mesom, ribom i jelima od povrća, ili samo sa pikantnim domaćim sosom. Može da se seče i peče na grilu.

Pesto je karakterističan sos iz Ligurije u Severnoj Italiji. Istuca se sveži bosiljak i pomeša se u pasti sa belim lukom, maslinovim uljem i sirom Pekorino. Poslužuje se sa makaronama i daje dodatnu aromu mnogim drugim jelima.

Ako želite da osetite još ukusa Italije, pogledajte i pripremite nešto iz naše knjige recepata sa italijanskim specijalitetima kao što su:

- pica na italijanski način;

- patlidžani na italijanski način;

- italijanski kolači;

- omiljeni Tiramisu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest