Čak će i slučajni turista primetiti razliku u kulinarskim iskušenjima Severne i Južne Italije. Severnjaci kuvaju sa maslacem i ponekad pavlakom. Jede se pretežno teletina. Uzgaja se kukuruz za palentu (kačamak) - i danas se ova jela pojavljuju samo u jelovnicima hotela ili skupim restoranima na Jugu.
Poznate italijanske salame, šunke i kobasice dolaze sa Severa, kao i najlepši sirevi. Sir parmezan i parmska šunka, najpoznatiji italijanski izvozni proizvodi se proizvode u Emiliji - Romanji. Kuhinja Severne Italije je skroz drugačija od ekonomičnih jela sa siromašnijeg Juga. U Torinu, prestonici Pijemonta, smeštenom u podnožju Alpa, zime su ponekad mnogo hladne. Tamo nema mirisa zelenih začina koji rastu po sunčanim brežuljcima, a masline su uvozni proizvod.
Strast ka makaronama u Severnoj Italiji
Sever proizvodi pšenicu - osnovu tradicionalnih domaćih makarona. Bolonja je rodno meso jednog od najčuvenijih soseva za makarone. Hladne vode Jadrana daju najbolju ribu u Italiji, a venecijanska jela od morskih proizvoda su mnogo bogatija od onih koja se kuvaju na primer u Siciliji.
Mesni proizvodi u Severnoj Italiji
Dimljeno i sušeno meso
Ono se jede u celoj Italiji, ali potiče sa Severa.
1. Brezaola: dimljena i sušena na otvorenom cela teleća ribica iz Lombardije. Odlična kao predjelo;
2. Feferoni: ovo su slatke paprike, crvene, zelene i žute. Ima ih u čuvenim kobasicama feferonima;
3. Prošuto: na italijanskom znači šunka, ali za većinu stranaca ovo je sirova dimljena šunka kao na primer parmska;
4. Pančeta: šarena slanina. Italijani je obično začinjavaju zrncima crnog bibera i zelenim začinima. Može da se zameni i nedimljenom šarenom slaninom.
Povrće u Severnoj Italiji
Kavolo nero: toskanski kupus;
Erbete: mlada biljka, slična spanaću - iz Pijemonta;
Puntarelle: liči na cikoriju ili šparglu. Hrskavo povrće sa jedva primetnom gorkom notom;
Saladini: mali, krhki listovi salate. Mogu da budu razni - spanać, cikorija ili koja god vrsta zelene salate;
Paradajz sušen na suncu: imaju jaku, koncentrisanu aromu.
Specijaliteti u Severnoj Italiji
Panetone je vazdušasti milibrot iz Lombardije neodoljivog ukusa. U Milanu pune njegovu sredinu sladoledom i tada apetit nema šanse da se ne probudi.
Palenta je jelo iz Severoistočne Italije, pripremljeno od kukuruznog brašna, vode i soli. Mnogo je ukusno sa mesom, ribom i jelima od povrća, ili samo sa pikantnim domaćim sosom. Može da se seče i peče na grilu.
Pesto je karakterističan sos iz Ligurije u Severnoj Italiji. Istuca se sveži bosiljak i pomeša se u pasti sa belim lukom, maslinovim uljem i sirom Pekorino. Poslužuje se sa makaronama i daje dodatnu aromu mnogim drugim jelima.
Ako želite da osetite još ukusa Italije, pogledajte i pripremite nešto iz naše knjige recepata sa italijanskim specijalitetima kao što su:
- pica na italijanski način;
- patlidžani na italijanski način;
- italijanski kolači;
- omiljeni Tiramisu.
Komentari