Banana je jedno od najpopularnijeg voća. Ona je voljena kako zbog svog neponovljivog ukusa, tako i zbog mnoštva prednosti koje donosi telu i organizmu.
15. aprila u SAD-u obeležavaju dan banane.
Banane su izuzetno bogate vitaminima i mineralima. Jedna banana u proseku sadrži 110 kalorija, mnogo vlakana, kalijuma, mangan i vitamine B6 i C. Svaka od ovih supstanci je korisna za različite aspekte našeg života.
Tako na primer velike količine kalijuma u bananama čine ih neophodnom hranom nakon mamurluka. Ako ste preterali sa čašicama prethodno veče, upravo banana je najbolji saveznik protiv mamurluka.
Kalijum pomaže u regulisanju krvnog pritiska i održava pravilno funkcionisanje srca.
Kalijum u bananama je koristan i za kosti. On pomaže u zadržavanju kalcijuma u telu tako što se na taj način smanjuje rizik od osteoporoze.
Jedno istraživanje japanskih naučnika je otkrilo i novu korist od banana. Oni tvrde da što je kora omiljenog voća tamnija i pokrivenija mrljama, to je ono efektnije u uništavanju ćelija raka.
Što više crno-smeđih mrlja ima banana, to su jači aktivni antikancerogeni sastojci u njoj.
Osim što pomažu u borbi protiv oboljenja raka, banane pomažu i u zaštiti od čireva na želucu. Jedinjenja pronađena u njima stvaraju debeli zaštitni sloj u želucu koji ga štiti od kiselina. U njima se još nalaze i inhibitori proteaze koji eliminišu specifične bakterije u želucu koje uzrokuju čireve.
Prema stručnjacima svakodnevni unos banana poboljšava imunitet. Upravo zbog toga, ovo voće se nalazi među najpreporučljivijim u periodima prehlada, virusa i gripa.
Pasirana banana služi kao zamena za maslac. Ona ne sadrži masnoće i holesterol. Osim toga, cela ili pasirana banana može da se uzima i umesto slatkih energetskih napitaka.
Sve ove koristi čine bananu još ukusnijom za mlade i stare. Sa njima mogu da se naprave razne poslastice kao što je ukusan, zdrav i osvežavajuć krem od banane i kolač od banane i drugo.
Komentari