Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Namirnice sa luteinom - jedite ih redovno!

Namirnice sa luteinom - jedite ih redovno!

Maria SimovaMaria Simova
Autor
216152
Namirnice sa luteinom - jedite ih redovno

Da bismo bili zdravi, trebaju nam hranljive materije i mikroelementi. Neki od njih proizvodi samo telo, drugi se dobijaju hranom. Jedan od ovih elemenata je lutein - karotenoidni pigment koji blagotvorno deluje na vid.

Lutein snabdeva oči kiseonikom i mineralima. To je prirodni filter, što znači da smanjuje uticaj ultraljubičastih i plavih zraka na mrežnjaču oka. To je antioksidativna supstanca koja se bori protiv upala.

Lutein se nalazi u mrežnjači i što ga je više, vid je oštriji. Pigment pomaže u održavanju zdravog vida dugi niz godina i prevencija je očnih bolesti poput katarakte i degeneracije mrežnjače.

Postalo vam je jasno da je posebno važno da ovaj antioksidans bude u dovoljnim količinama. Pa da vidimo kako to lako dobiti i koja hrana sadrži lutein?

Kelj

Sirovi kelj je lider u sadržaju luteina, pa biste ga svakako trebali dodati u svoju ishranu. Od njega možete pripremiti salatu, koja će biti odličan prilog mesu i ribi.

Spanać

Pored velike količine luteina, ovo lisnato povrće sadrži karoten, vitamin A i C. Spanać se dodaje salatama i ukusnim koktelima, služi se uz jela od mesa i ribe. Od njega se prave i supe, testenine, pa čak i slatkiši.

Maslačak

Rukola je namirnica sa luteinom

Neobičan, ali odličan sastojak za salatu, koji joj dodaje orašasti i ukus paprike. Maslačak se odlično slaže sa kozjim sirom, orasima, usoljenom ribom ili mesom.

Aleva paprika

Možda ćete se iznenaditi, ali uobičajeni kuhinjski začin je pravo skladište luteina. Začin se priprema od crvene paprike koja sadrži mnogo karotenoida. Povrće se prerađuje u začin u prahu, a konačni proizvod sadrži visoku koncentraciju luteina. Začin se dodaje mesnim i posnim jelima, čorbama i raznim sosevima.

Listovi Repe

Listovi repe su izvor luteina

Sadrže puno luteina i u sirovom obliku i nakon termičke obrade. Listovi imaju neobičan ukus - blago gorak, oštar i začinjen. Koriste se u egzotičnim receptima u Kini i jugoistočnoj Aziji, ali možete ih sigurno koristiti kao prilog glavnom jelu.

Molekuli luteina nalaze se i u drugoj hrani: zelenom grašku, potočarki, kukuruzu, prokelju i brokoliju. Lutein, koji je veoma koristan za oči, se takođe prodaje u obliku različitih dodataka ishrani i vitaminskih kompleksa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest