Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Imunitet u top formi samo sa ovim savetima

Imunitet u top formi samo sa ovim savetima

Yana G.Yana G.
Kuvar
4217
Probiotici

Kako bismo bili sigurni da će nas zimski i prolecni virusi zaobići, treba nešto da preduzmemo. Evo nekoloko lakih sredstava za ojačavanje prirodne zaštite organizma.

Barijera probiotika

Vise od 60% naših imunih čelija se nalazi u crevima - to je naučno dokazano. Međutim, tamo živi i milijardu bakterija. Kada je balans crevne flore narušen, ona prestaje da bude barijera bolesnih mikroorganizama. Međutim ako uzimamo probiotike, ovaj problem može biti rešen.Probiotici su živi organizmi, koji se javljaju kao pomoćnici korisnih bakterija, koje postoje u crevima. Artičoka i luk mogu dodatno da potpomognu balansu crevne flore.

Balans u tanjiru

Omega-3

Tokom perioda zimskih epidemija je dobro da uzimamo više proteina. Treba da se ograniči unos šećera i masne hrane, kao što su: meso, kobasice i maslac. Ovde je međutim važno da se kaže, da ne treba da prestanemo sa unosom omega-3 masnih kiselina, zato što one čine ćelijske membrane fleksibilnijim i olakšavaju razmenu između ćelija. Možete da razmislite o ulju od repice, kao i o nekim vrstama riba. Haringa, losos, škampi, tuna - sva odgovarajuća hrana. Ako ste na dijeti važno je da znate, da takozvane masne ribe u stvari sadrže manje lipida, nego što ih ima u mesu.

Snaga antioksidanata

Vitamini

Ukoliko unosimo antioksidante, vitamine i minerale, smanjujemo rizik od raka 30 %. Jedna veoma dobra kombinacija je od vitamina A, C i E, kao i minerala cinka i selena. Tokom zime možemo sebi pomoći i sa dodatnim unosom vitamina C. Unosom 8 kivija na dan dobijamo 500 miligrama vitamina C - to je maksimalan unos na dan. Zbog stresa tokom hladnih meseci imuni sistem znatno opada. Zato bi trebalo da povećamo unos vitamina iz grupe B i magnezijum, koji su izuzetno efikasni protiv stersa.

Odgovarajuće biljke

Ehinacea

Ehinacea je najjače oružje protiv virusnih infekcija tokom hladnih meseci. Njeni kvaliteti su vremenom dokazani i to od dosta američkih i nemačkih istraživanja. Odgovarajući prirodna sredstva su ekstrakt semena grejpfruta, svež pčelinji polen, matični mleč, kakao, kao i azijska pečurka šitaki. Ova azijska pečurka stimuliše imuni sistem zahvaljujući polisaharidima koje sadrži.

Homeoparija protiv infekcija

Homeopatija

Ona je posebno efikasno preventivno sredstvo kod male dece u periodu epidemije gripa. Homeopatični prozivodi se unose u dužem periodu, ali baš zato se dosta dobro kombinuju sa drugim alternativnim rešenjima kao što su vitamini, biljke i razna aromatična ulja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest