bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta će se desiti ako budemo jeli po 1 avokado na dan?

Šta će se desiti ako budemo jeli po 1 avokado na dan?

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
79
Šta će se desiti, ako jedemo po 1 avokado na dan?

Već neko vreme se mnogo govori o avokadu i o tome kako je on koristan za creva, zdravo srce, oči, mozak, gubitak težine i za zdravu kosu i kožu. Avokado je superhrana koja ima visok sadržaj vlakana i životnovažnih hranljivih materija poput kalijuma koji pomaže zdravlju sistema organa za varenje. Takođe je hrana sa niskim sadržajem fruktoze što znači da će stvoriti manje gasova u vašem telu.

Zanimljiva činjenica: Prema istorijskim dokumentima lekar koji je posećivao engleskog kralja Čarlsa II, uvodi avokado u dijetu Njegovog Kraljevskog veličanstva 1672. godine, zato što veruje da hrani i jača telo. Hajde da saznamo više o koristima avokada kako bismo imali više razloga da ga uključimo u svoj meni!

Jedite avokado za zdravlje creva.

Dva svojstva koja čine avokado unikatnim je što je bogat vlaknima i mononezasićenim mastima. Uzbudljiva činjenica je da 100 grama avokada (manje o dpola prosečnog avokada) obezbeđuje 3, 2 grama dijetalnih vlakana (0, 9 rastvorljivih, 2, 3 grama nerastvorljivih). Ima najveći sadržaj dijetalnih vlakana od svkog široko konzumiranog ploda. Da bismo sačuvali creva u dobrom stanju, potrebna su nam razna vlakna, od kojih svako obavljarazličitu funkciju u crevima. Rastvorljiva vlakna služe kaokrpa u crevima, apsorbuju tečnost i proizvode mek gelasti materijal koji omogućava lakše kretanje stolice. Nerastvorljiva vlakna deluju kao metla ispirajući otpad iz creva grubim potezom. Vlakna sa druge strane mogu da igraju ulogu u sprečavanju raka debelog creva, smanjivanju holesterola i čak da nam pomognu da izgubimo težinu pored održavanja našeg normalnog stanja.

Uzimajte barem 28 grama vlakana svakog dana da biste ispunili svoj dnevni standard.

Avokado

Sveže mleko obezbeđuje 3 grama dijetalnh vlakana po svakoj prociji. Nekoliko proučavanja naglašava vezu između toga kako jedan avokado dnevno može da pomogne u poboljšavanju zdravlja creva.

Sa avokadom na kraju krajeva kombinujte drugo voće i povrće koje vaš meni čini posebno zdravim. Dodajte avokado u salate ili napravite svež sendvič sa avokadom, tako da se na ovaj način unos ove sveže hrane takođe povećava.

Prema novom proučavanju sa Univerziteta Ilanois, redovna konzumacija avokada će pomoći u poboljšavanju zdravlja creva.

Ljudi koji konzumiraju avokado svakog dana kao deo svoje ishrane imaju veću količinu crevnih mikroba koji razgrađuju vlakna i generiraju materije koje pomažu zdravlju creva, prema istraživačima.

Avokado je prilično mekan kako bi mogao da se koristi kako u slatkim, tako i u slanim jelima. Možete da diverzifikujete svoj meni slatkim avokado musom ili namazom sa avokadom.

Punjeni avokado

Na toliko načina da uživate u njemu, svako ko traži dodatke zdravstvene koristi može da smisli veoma kreativne načine da izvuče maksimum iz njega. Napravite ga u pire, dodajte ga u vaše smutije, isecite ga na svoj sendvič, iseckajte za gvakamole.... opcije su neograničene.

A ukoliko tražite insipraciju pogledajte naše neodoljive recepte sa avokadom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest