Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Šta kuvati sa avokadom?

Šta kuvati sa avokadom?

Jela sa avokadom

Avokado u kulinarstvu je jedno od najsvestranijih i najhranjivijih voća koje se može koristiti u raznim receptima – od predjela i salata do deserta i smutija.

Bogat zdravim mastima, vitaminima i mineralima, ne samo da doprinosi dobrom zdravlju, već i dodaje jedinstven ukus i kremastu teksturu svakom jelu.

Evo nekoliko ukusnih i jednostavnih recepata sa avokadom za pripremu, koje možete danas uključiti u porodični meni i obradovati sve u kući nečim zdravim i ukusnim.

Klasični gvakamole

Gvakamole je jedan od najpopularnijih recepata sa avokadom. Svež je, aromatičan i izuzetno jednostavan za pripremu. Pogodan je za grickanje uz tortilja čips, kao i kao dodatak takosima, sendvičima ili mesu sa roštilja.

Potrebni sastojci:

2 zrela avokada

1 paradajz (iseckan na kockice)

1/2 glavice crvenog luka (sitno iseckanog)

Sok od 1 limete

Šaka svežeg korijandera (iseckanog)

So i biber po ukusu

Način pripreme:

Avokado presecite na pola, izvadite košticu i kašikom izvadite unutrašnjost u posudu.

Izgnječite ga viljuškom, ostavljajući male komadiće za teksturu.

Dodajte seckani paradajz, luk i korijander.

Poprskajte sokom od limete, koji dodaje svežinu i sprečava da gvakamole potamni.

Začinite solju i biberom i dobro promešajte.

Poslužite odmah sveži gvakamole sa tortilja čipsom ili kao prilog.

Sveža salata od avokada i krastavca

Salata sa avokadom i krastavcem

Ova salata sa avokadom je savršena za leto ili kao lagani prilog glavnom jelu. Kombinuje svežinu krastavca sa kremastom teksturom avokada i kiselošću preliva sa limunom.

Potrebni sastojci:

2 zrela avokada (iseckana na kockice)

1 veliki krastavac (isečen na polovine kolutova)

1 crvena paprika (isečena na trakice)

1 mali crveni luk (tanko isečen)

Šaka svežeg peršuna (iseckanog)

Dresing:

Sok od 1 limuna

2 kašike maslinovog ulja

So i biber po ukusu

Način pripreme:

U velikoj posudi pomešajte iseckani avokado, krastavac, papriku i luk.

Pripremite dreing mešanjem soka od limuna, maslinovog ulja, soli i bibera.

Prelijte dresing preko salate i lagano promešajte kako ne biste zgnječili avokado.

Pospite svežim peršunom i odmah poslužite.

Tost sendvič sa avokadom i jajetom

Tost sa avokadom i jajetom

Sendvič sa avokadom je klasičan i hranljiv doručak koji se može učiniti zanimljivijim dodavanjem jajeta. Ovo jelo je bogato proteinima, vlaknima i zdravim mastima - savršen početak dana.

Potrebni sastojci:

1 zreo avokado (pasirani)

2 kriške integralnog hleba (prepečene)

2 jaja (poširana ili pržena)

So, biber i ljute papričice po ukusu

Nekoliko listova rukole (po želji)

Način pripreme:

Prepečene kriške premažite pasiranim avokadom.

Stavite jaje na svaku krišku.

Začinite solju, biberom i ljutim papričicama za blagi ukus.

Po želji, dodajte nekoliko listova rukole za svežinu.

Odmah poslužite ovo jednostavno jelo sa avokadom.

Smuti od avokada i banane

Smuti sa avokadom i bananom

Avokado daje kremastu teksturu smutijima i čini da vas duže vreme drže sitima. U kombinaciji sa bananom i spanaćem, pravi hranljiv i ukusan napitak, savršen za doručak ili popodnevnu užinu.

Potrebni sastojci:

1 zreo avokado

1 zrela banana

Šaka svežeg spanaća

1 šolja bademovog mleka (ili drugog biljnog mleka)

1 kašičica meda (po želji)

Način pripreme:

Stavite sve sastojke u blender i blendirajte dok ne postanu glatki.

Ako je smuti od avokada previše gust, dodajte još mleka.

Poslužite odmah u čaši i ukrasite sa nekoliko kriški avokada, po želji.

Čokoladni mus sa avokadom

Da, nije nimalo iznenađujuće što se čak prave deserti sa avokadom. Zahvaljujući svojoj kremastoj teksturi, odlična je osnova za zdrav čokoladni mus koji ne sadrži mlečne proizvode ni šećer.

Vegan čokoladni mus sa avokadom

Potrebni sastojci:

2 zrela avokada

1/4 šolje kakao praha (nezaslađenog)

3 kašike javorovog sirupa ili meda

1 kašičica ekstrakta vanile

Prstohvat soli

Način pripreme:

Stavite sve sastojke u blender i blendirajte dok ne postanu glatki i kremasti.

Podelite mus u šoljice i stavite u frižider najmanje 30 minuta pre serviranja.

Po želji, ukrasite svežim voćem ili mlevenim orasima.

Pogledajte i koje su najveće koristi od avokada i naučite veoma važnu tajnu - kako da brzo sazri avokado da bi bio dovoljno mekan i spreman za upotrebu.

Saznajte i šta će se desiti ako jedete avokado svaki dan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni