Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»23 ukusna načina na koja možete jesti avokado

23 ukusna načina na koja možete jesti avokado

Smuti sa avokadom

Avokado može da se doda u mnogo recepata, kako bi više hranljivih sastojaka dodao u hranu. Samo 28 g avokada sadrži dosta dobru količinu zdravih masti, vlakana i belančevina.

Dokazano je da avokado dobro utiče i na kardivaskularni sistem, kontrolisanje težine i zdravo starenje.

Evo i nekih od najinteresantnijih načina da dodate korisnu voćku u svoj režim ishrane, kako biste mogli češće da jedete avokado:

1. Začinjen: najlakši način je da uživate u avokadu jeste da ga pospete sa soli i biberom. Možete dodati i druge začine po vašem ukusu kao što je aleva paprika, blazamovo sirče ili limunov sok.

2. Punjen: ako tražite hranljivija jutarnja jela, najbolje je da uključite avokado u svoj doručak. Možete ga napuniti jajima i da ga ispečete. Takođe, nije loša ideja da u rerni spremite punjeni avokado sa slaninom, svežim lekovitim biljkama i začinima kao što je peršun, ljuta aleva paprika i so.

Ideje za punjeni avokado

3. Avokado i kajgana: dodajte malo avokada u pržena jaja. Uverite se da su jaja napola gotova, pre nego što dodate avokado da ne bi izgorelo. Možete dodati i izrendani sir, so i biber po ukusu.

4. Avokado namažite na krišku: možete zameniti puter i margarin avokadom. Prepržite jednu krišku u tosteru i premažete je avokadom. To će dati dodatne vitamine i minerale u vašu hranu.

Avokado ka kriški hleba

5. U Gvakamole: jedno od najpoznatijih meksičkih jela. Možete spremiti Gvakamole samo sa avokadom, lekovitim biljakama i začinima, ali ako ga kombinujete sa kukuruzom, ananasom, brokolijem ili kinoom, ukus će biti bogatiji.

6. Majonezu zamenite avokadom: koristite avokado umesto majoneze, ako želite da spremite salatu sa tunjevinom, piletinom ili jajima.

7. U salatama: dodatne kalorije iz korisnih masti i vlakana koje avokado daje hrani, mogu vas zasititi i na taj način smanjiti unos štetnih kalorija. S obzirom da salate imaju nizak sadržaj kalorija, možete ih obogatiti tako što ćete dodati avokado.

Salata sa avokadom je ideja za zdrav obrok

8. U supe: možete skuvati supu samo od avokada ili tako što ćete ga dodati u druge supe, pileću na primer.

Supa sa avokadom

9. Kao zamena za kiselu pavlaku: možete spremiti pečeni krompir na primer, tako što umesto kisele pavlake krompir zalijete pireom od avokada i izrendanog sira.

10. U sušiju: suši je glavno jelo u japanskoj kuhinji, obično se sprema od ribe ili školjki. Avokado je jedan od najvažnijih sastojaka u pripremi jela, zato što ostavlja prijatan kremasti osećaj u ustima. Možete ga koristiti kao deo sastojaka ili prosto njime zaliti gotov suši.

Suši sa avokadom

11. Na roštilju: Avokado isecite na pola i izvadite košticu. Polovine očistite limunovim sokom i namažite ih maslinovim uljem. Isečenu stranu okrenite na dole na roštilj i kuvajte 2.3 minute.

12. Mariniran: možete spremiti avokado kisele krastavčiće koji su izuzetno ukusni. Prosto u posudu sipajte malu količinu belog sirćeta, jednu čašu vode i supenu kašiku soli. Nakon toga smesu stavite u šerpu i ostavite je da provri. Gotovu smesu sipajte u teglu i dodajte tri kockice avokada. Unutra stavite kisele krastavčiće, teglu zatvorite i ostavite tako nekoliko dana, pre nego što probate.

13. Dodatak prženom krompiru: možete napraviti savršeno novo jelo tako što dodate avokado na pržene krompiriće.

14. Kao toping: avokado može da bude savršen dodatak receptima za sendviče, burgere, pa čak i pice. Meksikanska jela kao što su takos i načos, takođe su ukusniji sa avokadom.

15. U smutije: smutiji mogu biti hranljivi zamenik jednog obroka. Kako biste ga učinili raznoobraznijim dodajte avokado, kupus, bananu, nanas ili šumsko voće. Ako vam je potrebno više proteina, možete dodati i malo jogurta.

Ideja za napitak sa avkjadom

16. Kao sladoled: sladoled od avokada može da bude dosta korisniji i hranljiviji od običnog. Možete ga napraviti sa avokadom, limunovim sokom, mlekom, pavlakom i šećerom.

Sladoled sa avokadom je koristan

17. Kao dresing za salatu: dresing, napravljen od avokada, ne samo da ima glatki konzistenciju, već je i ukusan i bogat hranljivim materijama.

18. U desertima: avokado može da se koristi kao zamenik masti, maslaca i ulja za vreme pečenja. On može biti i vegetarijanska alternativa ovih sastojaka.

19. U hlebu: isto je kao kod banana hleba, samo što se ovde umesto banana koristi avokado.

20. U humusu: on se obično sprema od leblebija i bogat je hranljivim materijama. Dodavanje avokada u ovaj recept može da poveća sadržaj vlakana i zdravih masti u jelu.

Umak sa avokadom

21. U sosevima za makarone: povrće koje možete koristiti z apripremu ovih soseva, se veoma dobro slaže sa avokadom. Paradajz, sir i kukuruz pasti daju prijatan i završen ukus.

22. U palačinkama: poznato je da su one sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, ali dodavanje avokada u njih može osigurati dobre hranljive materije, vitamine i minerale.

23. U napicima: avokado može da se koristi u pripremi neverovatnih koktela kao što su Margarita, Daikiri ili maritini.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest