bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta treba da znamo o jabukovom sirćetu?

Šta treba da znamo o jabukovom sirćetu?

Jana G.Jana G.
Početnik
1605
vrste sirća

Sirće je čovečanstvu poznato od davnina. U davna vremena ono se dobijalo na prirodan način - kao reultat fermentacije grožđa, jabuka i drugog voća.

Od svih vrsta sirćeta najzdravije je jabukovo, zato što ima lekovitu moć. U njemu je sadržana jabučna, mlečna, sirćetna, askrobinska kiselina i velika količina vitamina i minerala.

Sve ove materije blagotvorno utiču na ljudski organizam, štiteći ga od neprijatnih uticaja iz okolne sredine. Jabukovo sirće čisti telo i pomaže u izbacivanju šlajma i toksina.

Prilikom sistematske konzumacije jabukovog sirćeta postiže se dejstvo mršavljenja i efekat izlečenja organizma. Možete sami da napravite jabukovo sirće.

Za ovaj cilj neophodne su vam jabuke, zdrave ili oštećene. Operite ih, isecite oštećena mesta, sitno iseckajte i zalijte toplom vodom da ih pokrije i da ima odozgo tri centimetra.

Jabukovo sirće i jabuka

Na jedan kilogram jabuka potrebno je da se doda šećer - 150 grama. Ostavite posudu sa voćem na dve nedelje na toplom kako bi se fermentisalo.

Svaki dan mešajte jabuke. Možete da dodate ukislo slatko kako biste ubrzali proces. Nakon dve nedelje filtrirajte tečnost i sipajte je u flaše, ali da ih ne začepite.

Nemojte ih puniti do vrha kako bi ostalo mesta za gasove iz fermentacije. Nakon deset dana filtrirajte ponovo i sipajte u čiste flaše. Ponovite proceduru još jednom ili dva puta tokom deset dana.

Gotove flaše sa sirćetom se zače čistim poklopcima ili se zalivaju vrućim voskom. U kulinarstvu jabukovo sirće se koristi za mariniranje mesa, ribe, za profilaktično ispiranje voća i povrća kod velikih vrućina.

Jabukovo sirće poboljšava nutritivne kvalitete proizvoda i koliko organizam može da ih apsorbuje, stimuliše razmenu materija, smanjuje želju za slatkim, ima protivupalna i protivgljivična svojstva, koristi se za uklanjanje bradavica.

Pogledajte takođe i naše recepte za domaće sirće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest