Bonapeti.rs»Članci»Dijete»Kakva bi trebalo da bude ishrana za osobe koje treniraju?

Kakva bi trebalo da bude ishrana za osobe koje treniraju?

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
47237
fitnes doručak

Kada vežbate, sagorevate mnogo kalorija, a ako ih ne unosite hranom, telo počinje da sagoreva masti. Zajedno sa njima, međutim, telo počinje da sagoreva mišiće i zato morate da se pravilno hranite da biste izgubili samo salo.

Osobe koje treniraju jedu manje porcije 4 do 6 puta dnevno. Na ovaj način naše telo dobija neophodne hranljive materije, ali bez prejedanja. Ako želite da dobijete mišićnu masu, broj obroka je veći, a porcije manje. Na taj način ćete dobiti ugljene hidrate, belančevine i masti, ali se nećete prejedati i gomilati masnoće, jer će organizam variti hranu.

Važno je da osobe koje treniraju prate dnevni unos kalorija. Zavisi od vašeg pola, starosti, visine, težine i fizičke aktivnosti.

Uloga proteina u ishrani vežbača

Da biste bili zdravi kada trenirate, pored proteina, ugljenih hidrata i masti potrebno je da unosite i vitamine i minerale.

protein

Preko proteina naše telo dobija dve vrste aminokiselina. Onе su zamenјive i nezamenjive. Ove aminokiseline naše telo koristi za izgradnju sopstvenih proteina od kojih su izgrađeni naši mišići i druga tkiva.

Pored izgradnje mišića, takođe su nam potrebni proteini kao izvor energije. U zavisnosti od naše želje za postignutim rezultatom, određuje se i količina proteina koju treba da uzmemo tokom treninga i pridržavanja dijete.

Ako želite da dobijete mišićnu masu, onda morate da uzimate više proteina, u poređenju sa situacijom u kojoj samo želite da održite svoju težinu.

Međutim, ako želite da smršate, onda se količina proteina višestruko povećava, dok se masti i ugljeni hidrati smanjuju. Ovo je takozvana proteinska dijeta kojom čistimo telo od masti.

avokado i orašasti plodovi

Namirnice bogate proteinima su meso (piletina, svinjetina i govedina), mleko, jaja, sir, sveži sir, sir i riba.

Kada trenirate, važno je da u svoj jelovnik uvrstite ugljene hidrate, jer su oni izvor energije za telo. Količina ugljenih hidrata je različita u zavisnosti od toga šta želite da postignete kao rezultat treninga u kombinaciji sa ishranom. Količina ugljenih hidrata takođe zavisi od vaše težine, starosti i ciljeva.

Uloga ugljenih hidrata u ishrani vežbača

Ugljeni hidrati su dve glavne grupe: brzo svarljivi i sporo svarljivi. Brzo svarljivi ugljeni hidrati nalaze se u krompiru, belom hlebu, šećeru, medu, slatkom voću kao što su banane i dinje. Ugljeni hidrati koji se sporo vare nalaze se u špagetima i testenini od celog zrna, ovsenim pahuljicama i drugima.

zeleni čaj

Kada trenirate, dobro je da u svom meniju imate više ugljenih hidrata koji se sporo vare, jer ćete tada imati stalan izvor energije. U doručak uključite brzosvarljive ugljene hidrate da biste dobili energiju posle prospavane noći. Podelite sporosvarljive ugljene hidrate u naredne obroke kako biste imali energije i trenirajte mirno i potpuno.

Uloga masti u ishrani sportista

Kada vežbamo, često je razlog zašto počinjemo zato što želimo da smanjimo telesnu masnoću. Ali nisu sve masti koje unosimo hranom štetne. Postoje i zdrave masti koje se preporučuje da se uzimaju u malim količinama. Zdrave masti nalaze se u orašastim plodovima (indijski orah, bademi, kikiriki, orasi, itd.), avokadu, maslinovom ulju i dr.

Vitamini za sportiste

Vitamini su veoma važan deo ishrane svakog vežbača. Oni imaju važnu ulogu ne samo da nas održavaju zdravim, već nam pomažu da postignemo željeni rezultat treninga. Vitamin B je uključen u pretvaranje masti, proteina i ugljenih hidrata u energiju. Da biste dobili vitamine B grupe, vaša ishrana treba da sadrži banane, orašaste plodove, piletinu, jaja, tunjevinu i još mnogo toga.

Drugi važni vitamini kada vežbamo su vitamin C i vitamin E. Vitamin E se nalazi u orašastim plodovima, nekim vrstama ribe i semenkama. Vitamin C je antioksidant i podržava aktivnost našeg imunološkog sistema. Vitamin C možemo dobiti preko voća i povrća, posebno citrusa.

Važni antioksidansi i minerali za sportiste

Kada trenirate, dobro je uzimati drugu hranu koja ima ulogu antioksidanata u telu. Pored svežeg voća i povrća, dobro je piti i zeleni čaj. Pokušajte da povrće i voće jedete uglavnom sirovo, jer svaka toplotna obrada smanjuje količinu vitamina u njima.

Izvori minerala moraju biti prisutni u ishrani vežbača. To su cink (spanać, pečurke, jogurt, džigerica i drugo), gvožđe (kopriva, meso, grejpfrut, pomorandže, kupus, repa i dr.), magnezijum (ovas, musli, pasulj, sočivo, integralne žitarice i dr.), kalcijum ( mleko i mlečni proizvodi, kopriva, spanać i dr.), hrom (paradajz, zelena salata, žitarice i dr.).

Na kraju, ali ne i najmanje važno, svaki vežbač treba da pije dovoljno vode da bi se osećao dobro i da bude zdrav i energičan.

Uz pravilnu ishranu za sportiste, možete pripremiti i:

- proteinske palačinke;

- dijetalni recepti;

- proteinske pločice;

- proteinski napitak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest