bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kafa Robusta - šta treba da znamo

Kafa Robusta - šta treba da znamo

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Početnik
175
Kafa robusta - šta treba da znamo

Da li ste se ikada zapitali šta je prva stvar koju obično uradite čim otvorite oči? Pa, možda je prva stvar da proverite vreme ako niste unapred podesili alarm. Ali odmah nakon toga, verovatno biste krenuli u kuhinju da napravite šolju mirisne kafe.

Međutim, da li ste bili dovoljno informisani o tome na koju vrstu kafe da se fokusirate, jer nema samo mnogo brendova kafe, već ima i mnogo sorti.

Ne možemo da vam predstavimo sve sorte kafe, ali ćemo obratiti pažnju na sortu Robusta, od koje se obično pravi tako popularna italijanska kafa.

Globalno, najpoznatije kafe su Arabika i Robusta, a Arabika čini između 60 i 70% ukupne proizvodnje kafe. Gotovo svi ostali procenti pripadaju sorti Robusta. Mnogo je jeftinija od arabike jer se lakše uzgaja od nje, ali to verovatno nije razlog zašto je mnogi preferiraju. Za razliku od Arabike, pečena zrna Robuste sadrže duplo više kofeina u svom sastavu. Ima mnogo jači ukus, ali ako želite da se probudite brže, onda se "kladite" na nju.

Kafa Robusta potiče iz zapadne i centralne Afrike i poznata je i kao Kanefora. Njena cena je skoro duplo niža od arapske kafe, ali kao što smo rekli gore, to nikako nije zbog njenog lošeg kvaliteta. Robusta je mnogo otpornija na bolesti, posebno u 19. veku, kada su ogromne plantaže arabike uništene od strane specifične vrste gljiva koja nije uspela ni najmanje da naškodi Robusti.

Robustin ukus je bogat, jak i opor. Crne je boje i posebno je pogodna za pripremu raznih smesa kako bi joj se ublažio ukus. Takođe se koristi za pravljenje većine vrsta instant kafe.

Kafa robusta

Međutim, ako želite da se brže probudite, i ako vam ne smeta gorak ukus kafe, idealna je za vas. Znamo da kofein ne samo da podstiče energiju, već i stimuliše naš metabolizam – tj. i za našu savršenu viziju. Robusta je takođe mnogo bogatija antioksidantnom kafom od Arabike. Nikako je ne potcenjujte, a ako je osećate da vam je veoma jaka, uvek možete dodati sveže mleko ili pavlaku.

A ako sebe prepoznajete u aromatičnijoj kafi, pogledajte naše predloge delikatesa od kafe i pripremite nešto za svoju dušu:

- frape;

- kolači sa kafom;

- napici od kafe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest