Kačkavalj ili tzv. žuti sir je jedna od najrasprostranjenijih namirnica ne samo kod nas, već u celom svetu. Ovaj mlečni proizvod se koristi za pravljenje raznih sendviča, pica, špageta, pečenih jela i najrazličitijih specijaliteta. Navešćemo vam vrste koje svakako zaslužuju da ih makar jednom probate.
Gauda
Žuti sir iz Holandije. Karakteriše ga glatka voštana kora i okrugli oblik. Za njega su karakteristične fine arome. Neverovatan ukus ovog mlečnog proizvoda je istovremeno sladak i slan. Često se koristi narendan za sendviče, salate, testenine i lazanje.
Edamer
Takođe holandski sir okruglog oblika, ali se može naći i u drugim formama. Njegova karakteristika koja ga izdvaja jeste jarkocrvena voštana kora.
Ementaler
Dolazi iz Švajcarske, ali se proizvodi u mnogim zemljama kao što je Francuska, Austrija, Danska, Nemačka, itd. Ima okrugli oblik i prirodnu koricu, a tradicionalno se čuvao u vinarijama. U Americi se koristi za pravljenje sendviča i hamburgera.
Ovčji kačkavalj
Kačkavalj od ovčjeg ili kravljeg mleka, koji se pravi na našim prostorima, može se naći u obliku pravougla ili u klasičnom okruglom obliku. Ako je kačkavalj kvalitetan, onda, kada se otkine malo parče, trebalo bi da se pojave konci. U balkanskoj kuhinji se koristi za razne salate, meze, itd.
Masmader
Ima žutu koru, ponekada može biti pokriven voskom. Ima ukus oraha. Odlično se slaže sa slatkim vinima i vićem.
Čedar
Čedar je drugi tvrdi sir, koji potiče iz Engleske. Ima glatku i tvrdu konzistenciju, a ukus mu je blago slan. Odlično se slaže sa crnim vinom. Koristi se za pravljenje mafina i drugih slanih predjela i sendviča.
Komentari