Vodeća kultura u ishrani, kao što je pirinač, koristi se u kulinarstvu širom sveta. Iako beli pirinač nije najzdraviji zbog nedostatka proteina, važnih vitamina i vlakana, on nalazi ogromnu primenu u receptima.
Ipak, postoje zdrave zamene za one kojima je stalo do sadržaja važnih materija u ovoj namirnici.
Evo nekih zamena za pirinač sa više vlakana i proteina.
Kinoa
Ovo je najpoznatija zamena. Njena zrna daju više proteina, zajedno sa skrobom koji se nalazi u belom pirinču. Dobro postignuće su vitamini, minerali i vlakna. Kinoa može da se doda u salatu, u vegetarijanski burger, a bilo bi dobro da nežan ukus ove hrane bude obogaćen nekim začinom.
Ječam
Sadržaj proteina i vlakana u ovoj žitarici je veoma visok i snižava holesterol u krvi, reguliše i nivoe šećera u krvi. Može uspešno da zameni pirinač u supi, đuveču ili rižotu, sa kojim će jelo postati aromatičnije.
Karfiol
Ovo povrće ne samo da ima sličnu teksturu kao i pirinač, već kao i on nema jasno izražen ukus, što mu omogućava da se kombinuje sa bilo kojim jelom bogatog ukusa. Dobro ide uz pomfrit i može da bude kao garnirung uz jelo.
Faro
Ovo je veoma stara žitarica koja takođe može uspešno da se kombinuje sa bilo kojom drugom hranom. U vegetarijanskim burgerima je mnogo dobar sastojak, zato što sadrži mnogo hranljivih materija.
Kuskus
Ova namirnica koja je mnogo popularna u arapskom svetu je dobra alternativa za pirinač koji sadrži mnogo skroba, i u tom pogledu se takmiči sa kinoom. Predstavlja mešavinu tvrde pšenice i griza i to čini da ima vazdušastu i glatku teksturu. Dobro ide u tandemu sa povrćem ili ako se skuva sa bujonom ili vodom. Prednost kuskusa je što ima svoj sopstveni ukus i nema potrebe da učestvuje kao sastojak u supama ili drugim jelima, a može da se konzumira kao samostalno jelo.
Zapravo, skoro svako zrno može da zameni pirinač po želji, ali kultura pirinča ne sme da se isključuje zato što nije slučajno što zauzima toliko centralno mesto u kulinarstvu. Alternativa za pirinač su još bulgur, integralna pšenica, tef.
Komentari