Recepti za crni pirinač postaju sve popularniji zbog jedinstvenih svojstava ovog proizvoda. Domaćice koje ne znaju kako da kuvaju crni pirinač i stoga ne uključuju proizvod u svoju ishranu gube mnogo. Ova žitarica sadrži ogromnu količinu hranljivih materija, i veoma je ukusna.
Pored toga, crni pirinač ima neobičan sladak ukus sa orašastim notama. Može da se koristi kao prilog, kao sastojak salate od pirinča, a od njega se prave čak i deserti od pirinča.
Koliko dugo se crni pirinač kuva dok ne bude gotov
To je tvrđi proizvod od običnog pirinča, pa obavezno potopite zrna nekoliko sati pre kuvanja. Zatim kuvajte najmanje 45-50 minuta. Ako nemate nekoliko sati, zrna prelijte ključalom vodom najmanje sat vremena i ostavite da se kuva na laganoj vatri.
Kako se kuva crni pirinač
Uzmite 2 šolje vode na 2 šolje crnog pirinča, sipajte pirinač i sačekajte da se masa udvostruči, tj. - potopite ga.
Zatim ocedite vodu i isperite crni pirinač hladnom vodom, ostavljajući tečnost da se ocedi. Ponovite postupak još dva puta, jer će to pomoći u uklanjanju skroba, zbog čega se zrna obično lepe i pretvaraju u kašu.
Onda se ponašamo prema vremenu koje imamo. Kada vam vreme dozvoljava, potopite crni pirinač u hladnu vodu i ostavite preko noći. U suprotnom, odmah prelazimo na kuvanje.
Prethodno pripremljen pirinač stavite u veći lonac, pa ga prelijte hladnom vodom. Odnos crni pirinač:voda je 1:2, 5 šolje. Zatim stavite lonac na šporet i uključite na srednju snagu.
Pre nego što voda proključa, potrebno je nekoliko puta mešati proizvod. Nakon ključanja, smanjite vatru na minimum, pokrijte lonac poklopcem. Kuvamo carski pirinač pola sata. Tokom ključanja nije potrebno mešati masu. Nakon što je vatra isključena, potrebno je ostaviti da odstoji četvrt sata ispod poklopca. Kada su sve manipulacije obavljene, temeljno, ali pažljivo promešajte crni pirinač, tako da se sva zrna razdvoje i kompozicija postane vazdušasta.
Pažnja!
Vredi uzeti u obzir da pripremljeni crni pirinač, bez obzira na to koliko ga perete, može obojiti površinu keramičkih ili emajliranih posuda. Proizvod dobija izraženu ljubičastu ili braon nijansu, što ukazuje na njegov visok kvalitet i pravilnu obradu.
Savršen prilog od crnog pirinča
Iako crni pirinač koji će se koristiti kao prilog može da se skuva u bujonu od povrća ili bujonu od piletine, bolje je to ne raditi. Krajnji rezultat će izgubiti svoj jedinstveni orašasti ukus i žitarice će se pretvoriti u najobičniju masu.
Da bi se sačuvala tekstura garniture od pirinča, zrna se tri puta prelivaju vrelom vodom, pa odstoje 20 minuta u zatvorenom loncu. Posolite samo poslednju porciju vode. Ostaje da dodate pečurke, bademe, maslac i luk i odlično, ukusno i zdravo jelo je spremno. Ovaj prilog je popularan u Kaliforniji - poznat među ljudima koji vode zdrav način života.
Korisna svojstva carskog pirinča
Divlji pirinač je posebno koristan za ljude koji pate od visokog pritiska jer sadrži duplo više natrijuma od običnog pirinča. Ako crnom pirinču dodate pasulj, sočivo ili druge mahunarke, možete dobiti obrok koji je savršeno izbalansiran u pogledu proteina.
Svako ko se bori sa viškom kilograma obradovaće se kada čuje da crni pirinač ne sadrži masti i da uklanja loš holesterol iz organizma. To je zaista veoma vredan proizvod koji postaje sve popularniji.
Morate probati:
- Rižoto sa crnim pirinčem i morskim plodovima;
- Rižoto sa pečurkama sa crnim pirinčem.
Da li ste probali crveni pirinač?
Komentari