Vok je kineski tiganj koji poseduje tri karakteristične crte u odnosu na ostale tiganje - ispupčeno dno, tanke zidovi i okrugli oblik. Ovaj oblik posude omogućuje njegovo brzo zagrevanje, a jela budu gotova za nekoliko minuta. Na taj način proizvodi maksimalno čuvaju svoje korisne materije i vitamine.
Brz proces prženja omogućava povrću da ostane hrskavo i prijatno za konzumaciju. Oni koji žele da održavaju formu, takođe mogu da kuvaju u vok tiganju, zbog brzog prepržavanja proizvoda i minimalne količine masti, što je neophodno.
Najvažnije pravilo kuvanja u vok tiganju je da sitno iseckate proizvode - povrće se seče na tanke trake, a meso na male komade.
Drugo važno pravilo koje treba da ispoštujete je redosled dodavanja proizvoda. Prvo se sipaju oni koji se sporije spremaju, kao što su meso i povrće. Oni proizvodi koji brzo budu gotovi treba da se dodaju na kraju kuvanja.
Nemojte stavljati u vok tiganj previše proizvoda u isto vreme. To će smanjiti temperaturu kuvanja i na kraju možete dobiti kuvano, a ne hrskavo povrće. Količina proizvoda koja može da se prži odjednom je do 300 grama. Kod prženja temperatura treba da buse veoma visoka.
Proizvodi moraju neprestano da se mešaju - kašikom ili prebacivanjem. Oblik tiganja omogućava povrću da se koncentriše u sredini, gde je i osnovni izvor temperature.
Kada stavite masnoću treba da sačekate da se veoma dobro zagreje i tada sipajte proizvode. Ako planirate da dodajete i soja sos, nemojte to raditi dok svi sastojci ne budu dobro skuvani.
U slučaju da kuvate meso, dobro bi bilo unapred da ga natopite u željenu marinadu, kako bi omeknulo i tek tada da ga stavite da se prži.
Nije potrebno mnogo masnoće, u nekim slučajevima čak je dovoljna jedna supena kašika.
Što je tvrđe neko povrće, ono treba da bude tanje isečeno.
Ako jelo koje želite da spremite uključuje mnogo sastojaka, posebno ih prepržite i tek na kraju ih pomešajte.
U slučaju da dinstate proizvode, najpre ih prepržite uz neprestano mešanje. Nema potrebe da poklopite tiganj poklopcem - i bez njega sastojci će biti krhki i dobro će se začiniti. Kada je dinstano jelo skoro gotovo, začinite ga začinima po želji.
Kuvanje na pari s vok tiganjem iziskuje dodatnu rešetku koja se stavlja nakon što voda u tiganju provri. Ona ne treba da nadmaši visinu rešetke! Kada provri, stavite meso ili povrće na rešetku. Ova metoda kuvanja omogućava čuvanje korisnih materija u proizvodima i ukusan, svež i hrskav finalni rezultat.
Pogledajte naš predlog za ukusno prženo povrće u vok tiganju.
Potrebni sastojci: 2 vezice mladog luka, 2 šargarepe, 1 tikvica, 1 crvena paprika, 2 supene kašike susamovog ulja, 150 ml soja sosa, 250 g sojinih ljuspica, 200 g brokolija.
Način pripreme: Očistite povrće i isecite ih po dužini, iskidajte brokoli na ružice. Dobro zagrejte ulje i prepržite povrće, osim sojinih ljuspica. Začinite susamovim uljem i soja sosem. Na kraju dodajte sojine ljuspice i nakon otprilike 2 minuta jelo je gotovo.
U vok tiganju takođe možete da napravite prženi pirinač na kineski način, pržene špagete, mekanu teletinu u voku, sočnu piletinu u voku i naravno svinjetinu u voku.
Komentari