Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da kuvamo na pari

Kako da kuvamo na pari

Nina NordNina Nord
Džedaj
11826
Kuvanje u kuhinji

Gotovo svaki proizvod može da se kuva na pari – meso, riba, morski plodovi, povrće, žitarice, čak i jaja. Na pari se kuvaju ukusna zapečena jela i voćni deserti.

Za mnoge proizvode, kuhanje na pari je najbolji način da se očuva njihova nutritivna vrednost. Pareno meso čuva svoje vitamine.

Samo neki proizvodi nisu dobri za kuhanje na pari – to su testenine, posebno one od mekih sorti pšenice. Mahunarke takođe nisu pogodne za parenje.

Neke vrste pečuraka takođe nisu pogodne za parenje. Kod kuvanja na pari proizvodi se obrađuju vlažnom parom, za razliku od suve pare u rerni. Vlažna para čuva prirodnu boju proizvoda i vitamine u njima.

Brokoli sa povrćem na pari

Svi ljudi koji brinu o svom zdravlju mogu da kuvaju na pari. Proizvodi kuvani na pari su korisni za ljude koji pate od stomačnih tegoba.

Jela kuvana na pari su korisna za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, kao i za osobe koje pate od metaboličkih problema.

Obroci na pari preporučuju se deci, trudnicama, starijim osobama i osobama izloženim nepovoljnim faktorima.

Ako nemate uređaj za kuvanje na pari, možete da kuvate na starinski način: metalno cedilo ili sito se stavi na lonac sa ključalom vodom i pokrije krpom.

Para iz vode zagreva hranu. Prilikom rada sa parnim šporetom, poseban odeljak za ovu namenu se puni vodom, koja pri zagrevanju ispušta paru.Iznad ovog odeljka nalaze se odeljci za proizvode, a u takvim aparatima se može kuvati više jela istovremeno.

Čak i ako zaboravite da kuvate, nema opasnosti da posuđe izgori. Većina parnih aparata se automatski isključuje ako voda ispari.

Takođe naučite:

- kako kuvati ribu na pari;

- kako kuvati meso na pari;

- kako kuvati karfiol na pari;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest