bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Sagorevanje masti sa breskvama i nektarinama

Sagorevanje masti sa breskvama i nektarinama

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2302
Sagorevanje masti sa breskvama i mandarinama

Višak masti, praćen prekomernom težinom i gojaznošću, globalna je epidemija koja pogađa ljude iz različitih delova sveta. U svakoj srednje razvijenoj zemlji, svaka četvrta osoba je u određenoj meri pogođena ovim bolnim problemom. To donosi niz negativnosti, uključujući povećanje rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Nova studija sprovedena na Univerzitetu Teksas, SAD, dokazala je neosporna svojstva breskvi i nektarina u borbi protiv masnoća.

Breskve i nektarine su pune bioaktivnih sastojaka. Oni neutrališu većinu negativnih efekata gojaznosti, visokog holesterola, insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska. Šljive se takođe odlikuju sličnim svojstvima.

Studija dokazuje moćna svojstva ovog voća u borbi protiv metaboličkog sindroma. Njihov redovan unos značajno smanjuje ovaj rizik. Takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Ova svojstva duguju antocijaninima, hlorogenskoj kiselini, katehinu i kvercetinu. Deluju direktno na masne ćelije i tako ih deaktiviraju. Oni su antiinflamatorni i menjaju aktivnost gena.

Mršavljenje sa breskvama i nektarinama

Između ostalog, ovo voće je bogato vlaknima, vitaminom C i kalijumom. Uspešno se kombinuje u ishrani za dobru fizičku formu. Njihov glikemijski indeks je nizak - oko 30. Međutim, nektarine imaju veći sadržaj šećera od breskve.

Korisna svojstva breskve i nektarine treba dalje proučavati i istraživati. Njihove pozitivne osobine na masne ćelije do sada su proučavane samo u laboratorijskim uslovima. Sledeći korak je da se otkrije tačno koji molekularni mehanizmi stoje iza njihovih osobina.

Ipak, konzumaciju breskvi i nektarina treba primenjivati sa oprezom. Često, da bi proizvod bio privlačan za kupca, proizvođači koriste hemikalije, uglavnom za zaštitu zasada od insekata i bolesti. Međutim, ovi plodovi imaju tanku kožicu. Kroz nju lako prolaze ne samo bube, već i pesticidi.

Ali ako imate pouzdanog dobavljača svežeg voća ili sami gajite breskve u svojoj bašti, ne propustite da ih pravilno iskoristite:

- deserti sa breskvama;

- slatkiši sa breskvama;

- slatko od breskve.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest