Nektarine

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Nektarine

Nektarine su veoma blsiki rođaci breskvi, a u prošlosti su ih nazivali "persijska šljiva". Po svojoj suštini nektarine su vrsta breskvi sa glatkom ljuskom čija je rodna zemlja Kina. Nektarine su grupa sorti breskve a plodovi joj nemaju dlačice.

Postale su poznate u Evropi tek u epohi kasnog preporoda, kada su moreplovci počeli da ih prenose u različite zemlje. U Americi i istočnim zemljama nektarine su poznate oko 2000 godina.

Nektarine imaju izuzetno bogatu aromu i neverovatan ukus, što ih čini omiljenim voćem mnogih. Ukus je bogatiji od ukusa breskve. Ime im dolazi od grčke reči "nektar". Nektarine su jedna od najuksnijih, aromatičnih i sočnih letnjih voćki. Izuzetno korisne i bogate vitaminima one imaju zasluženo mesto na letnjem meniju.

Vrste breskvi

Sastav nektarina

Nektarine ne sadrže holesterol i natrijum, imaju veoma nizak sadržaj masnoća. One sadrže više fosfora i kalijuma od breskvi, bogate su vitaminom C, vitaminom A, beta-karotenom, folnom kiselinom i biljnim vlaknima.

Oko 140 g nektarina sadrže 1 g masti, 16 g ugljenih hidrata, 0 mg holesterola, o mg natrijuma, 1g proteina, 10% vitamina C, 20% vitamina A.

Izbor i čuvanje nekatarina

Birajte voće sa kremasto-žutom bojom. Ne kupujte isečene ili oštećene nektarine. Imajte u vidu da purpurno crvenilo nije znak zrelosti, već je karakteristična za neke vrste nektarina. Dobro sazrele nektarine se ulegnu pod blagim pritiskom i toliko su mekane kao zrele breskve.

Ako ste kupili nedozrele nektarine stavite ih u paprinu kesu i držite ih na sobnoj temperaturi. Svakodnevno ih provetravajte. Sazrele nektarine se čuvaju u frižideru nekoliko dana.

Glatke breskve

Nektarine u kulinarstvu

Nektarine se prvenstveno konzumiraju sveže jer imaju veoma svež i prijatan ukus. One nemaju dlačice koje su karakteristične za breskve, koje često izazivaju iritacije. Nedostatak ovih dlačica ih čini omiljenim voćem među decom i odraslima.

Nektarine se koriste za pripremu ukusnih deserata i voćnih salata, ukrasa za torte i kolače. Dodaju se u koristan doručak sa žitaricama. Nektarine daju egzotičan ukus svinjetini i pilećem mesu. Za taj cilj, kad pečete piletinu ili svinjetinu na roštilju dodajte i jednu nektarinu, isečenu na dva dela. Da ne bi potamnele nakon sečenja, mogu da se pospu sa malo soka od limuna.

Nektarine se koriste i za pravljenje kompota, zahvaljujući kome možemo da se radujemo njihovom ukusu i tokom zime. Nektarine se koriste za pripremu ukusnih sokova i nektara, slatka i voćnih dezerta.

Koristi od nektarina

Kompot od bresaka

Osim što je izuzetno ukusno, ovo letnje voće nosi niz koristi za zdravlje. Jedna od najboljih osobina nektarina je umirenje nervnog sistema. To je zahvaljujući visokim količinama kalijuma.

Iako nektarine imaju čudesno sladak ukus, one su niskog sadržaja šećera. One su nisko kalorične što ih čini pogodnim za držanje dijeta. 100 grama nektarina sadrži tek 50 kalorija, tako da slobodno mogu da se koriste za dijete ili rasterećujuće dane.

Specijalisti preporučuju nektarine kod karidio-vaskularnih problema. Redovna konzumacija ovog aromatičnog voća poboljšava vensku cirkulaciju i tonus zidova krvnih sudova. Nektarine se smatraju jednim od najboljih darova prirode za prevenciju opasne bolesti raka.

Nektarine čuvaju sluznice, kožu, oči i srece od dejstva izuzetno štetnih slobodnih radikala. Regulišu rad gastro-intestalnog trakta i imaju blago laksativno dejstvo. Nektarine sveukupno učvršćuju imuni sistem, zato ih iskoristite maksimalno tokom letnjih meseci.

Ukusno voće deluje kao svojevrsan filter za bubrege, čisteći ih od nepotrebnih materija. Zahvaljujući sadržaju voćnih kiselina nektarine uspešno stimulišu apetit.

Neki iskusni kulinari kažu da se masna hrana vari bolje ako se pre sedanja za sto pojede jedna nektarina. Materije koje se nalaze u njoj će poboljšati rad želudačnih žlezdi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas