Da, zaista postoje namirnice, koje ne samo da se bore protiv masnoća, već i pomažu u njihovom sagorevanju.
U stvarnosti, sve što jedemo ubrzava naš metabolizam. Obično je potrebno 30-40 minuta pre nego što organizam počne da vari pojedenu hranu. Ovaj proces ga košta određenu količinu energije i shodno tome sagoreva kalorije. Stoga, u zavisnosti od toga šta ste pojeli, zavisi i visoka ili niska količina kalorija koje se koriste za varenje.
Za varenje i apsorpciju proteina (belančevina) telo koristi do 25% više energije nego za varenje i apsorpciju ugljenih hidrata. Za ovu apsorpciju telu je potrebno najmanje energije, pa se masti veoma sporo vare.
Razumljivo je da postoje namirnice koje telo koštaju više goriva nego druge za preradu. Neke od njih čak daju negativne kalorije. One su te koje vam mogu pomoći da sagorite masti.
Ove namirnice koštaju telo više energije za varenje i usvajanje nego što je zapravo sadržano u njima. Evo koje su to namirnice:
Jabuke
Sadrže najveći procenat pektina - supstance koja pripada grupi rastvorljivih vlakana. Sagoreva masti i smanjuje nivo "lošeg" holesterola.
Jabukovo sirće
Ima sposobnost da pokrene gene koji su odgovorni za proizvodnju enzima koji pomažu našem telu da sagoreva masti.
Kruške i slatke paprike
Sadrže velike količine flavonoida, koji su prirodna biljna jedinjenja sa snažnim dejstvom na uništavanje masti.
Beli luk
On je među namirnicama koje najbrže sagorevaju masti. Sadrži sastojak alicin koji ima antibakterijski efekat i pomaže u smanjenju holesterola i „loših“ masti.
Paradajz
Likopen koji sadrže je snažan antioksidans, koji im takođe daje crvenu boju. Ima divnu osobinu da stvara osećaj sitosti nakon uzimanja male količine hrane. Tako se apetit smanjuje.
Šargarepa
Ona je teška hrana zbog koje se osećamo siti i prestajemo da jedemo. Jedući po jednu šargarepu pre svakog obroka nedelju dana, možete izgubiti do pola kilograma.
Pomorandže
Pored velikih količina vitamina C, imaju sposobnost sagorevanja kalorija, jer vlakna u njima pomažu da se brzo sagorevaju „loše“ masti.
Mango
Vlakna u njemu sagorevaju masti, a nizak nivo kalorija samo pomaže u tome.
Spanać
Sadrži mnogo gvožđa i ima visoke nutritivne kvalitete, a nije kaloričan.
Nemasno sveže i kiselo mleko i sir
Postoji stvarna veza između visokog nivoa kalcijuma i poboljšanog stanja tela.
Ovsene pahuljice i ječam
Oni su najbolji način da se rešite dosadne masnoće na stomaku i šlaufa na vašem struku, uz pomoć vlakana u njima.
Jaja
Uz pomoć proteina sadržanih u njima, ona na različite načine pomažu u gubitku težine i topljenju masti.
Orasi i bademi
Najvažnije u njima su "dobre masti", boreći se sa lošim. Zajedno sa vlaknima i proteinima mogu povećati insulinsku osetljivost tela, što dovodi do brze apsorpcije glukoze, izbegavajući nakupljanje u masnim naslagama.
Laneno seme
Ove semenke su jedno od najmoćnijih oružja za topljenje viška masti, jer sadrže lignane.
Losos
Omega-3 masne kiseline potiskuju glad i pomažu da se osećaj sitosti duže zadrži.
Zeleni čaj
Katehini koji se nalaze u njemu ubrzavaju metabolizam i pomažu u povećanju brzine sagorevanja masti u jetri. Dobro ide uz fizičku aktivnost.
Među ukusnim receptima koje možete pripremiti sa malo masti i jesti ih bez žaljenja su:
- supa od spanaća - dodajte malo orašastih plodova ili semenki za potpuni ukus;
- poširana jaja - ukrasite ih povrćem kuvanim na pari;
- šakšuka - jedinstveno ukusno jelo sa paradajzom;
- štrudla od jabuka - pripremite je sa pirinčanim ljuskama i medom da biste uštedeli kalorije.
Komentari