Akai Beri

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049089
Akai beri

Akai bobice (Acai berry) predstavljaju malo ljubičasto voće veličine trešnje. Raste u šumama Amazona, a ukus se može okarakterisati kao kombinacija orašastih plodova i kupina. Akai beri je kod nas relativno nepoznato voće, dok se u nekim kulturama već vekovima koristi kao lek.

Sastav Akai bobica

Akai beri su bobice veoma bogate vitaminom A i C, vlaknima, proteinima, omega-6 i omega-9 nezasićenim masnim kiselinama. Poznate su po svom uticaju na pravilan rad kardiovaskularnog sistema.

U ovom malom voću ima i dosta gvožđa, flavonoida, kalcijuma, glutaminske, asparginske i oleinske kiseline. Akai bobice imaju bogat sadržaj antocianina /sličnih ima u crnom vinu/ koji su veoma korisni za održavanje zdravog stanja organizma i ima dokazana antikancerogena svojstva.

Akai beri spada u voće sa najvišim sadržajem antioksidanasa. Masne kiseline koje se nalaze u ovim bobicama su po svom sadržaju veoma slične onima u maslinovom ulju i maslinama. Kombinacija vlakana, mononezasićenih masnih kiselina, kompleks mikroelemenata i aminokiselina čini da se ovo voće smatra super voćem, budući da pozitivno deluje na ljudski organizam na razne načine.

Akai bobice sadrže veoma vredne fitosterole. Steroli su komponente u ćelijskim membranama, koje smanjuju plazmatični nivo holesterola u krvi. Steroli se koriste u lečenju dobroćudne hiperplazije prostate.

Akai bobice

Odabir i čuvanje Akai bobica

Osnovni problem kod ovih bobica jeste njihov rok trajanja, pa se transport jedino ostvaruje nakon njihovog zamrzavanja, a to utiče na smanjenje kvaliteta ovog voća. Iz tog razloga se akai beri transportuje u vidu soka ili tableta.

Koristi od Akai bobica

Smatra se da redovan unos Akai bobica može uticati na mršavljenje i smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi. Druge koristi ovog čudesnog voća su smanjenje rizika od kardiovaskularnih oboljenja, raka i artritisa, kao i poboljšanje vida. Koža postaje mekša i zdravija, a problemi sa snom nestaju.

Redovnom konzumacijom Akai beri se može poboljšati varenje i detoksikacija tela. Postoje tvrdnje da Akai beri pozitivno utiče i na potenciju.

Prema istraživanjima, Akai beri smanjuje rizik od problema sa metabolizmom kod osoba sa prekomernom težinom. Osim kod kardiovaskularnih oboljenja, akai bobice su korisne i kod gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Akai beri smanjuje apetit, usporava proces starenja i poboljšava varenje.

Neki podaci kažu da sterol koji se nalazi u Akai bobicama /beta - sitosterin/ može pomoći kod teške imune slabosti, koja je posledica fizičkog stresa u mišićima.

Mršavljenje sa Akai bobicama

Akai bobice sadrže velike količine vlakana, a poznato je da namirnice koje su bogate vlaknima suzbijaju osećaj gladi, pa na taj način omogućavaju efikasno mršavljenje. Potreba da se dodatno jede i prejeda se svodi na minimum. Istovremen, vlakna imaju važnu ulogu u čišćenju nagomilanih masnih naslaga i uklanjuju toksine iz debelog creva, koji su pritom odgovorni za gomilanje masti.

Akai bobice su veoma bogate aminokiselinama. One pomažu da se u telu efikasno razlože masti, a da u isto vreme mišići normalno rade.

Nivo energije se povećava bez stresa i negativnih neželjenih efekata. Visok nivo energije omogućava da se čovek više bavi fizičkom aktivnošću, pa samim tim i potroši više kalorija.

Bobice akai

Smatra se da Akai bobice spadaju u namirnice na najnižim glikemijskim indeksom. To im daje veliku prednost i odlične su za osobe koje osećaju nedostatak energije kod manjeg unosa kalorija, što čini ovo voće nezamenljivima u borbi protiv suvišnih kilograma.

Upotreba Akai bobica

Sok od plodova Akai beri ima široku primenu u industriji. Od ovog voća se prave nektari, sokovi, kaše i drugi napici. U severnom delu Brazila se Akai beri služi u malim tikvama /kuias/, a mogu se jesti i sa slanim i sa slatkim. U brazilskoj narodnoj medicini ovo voće ima široku primenu - za lečenje dijareje; čaj od korena se koristi kod anemije i žutice; istinjeno seme plodova se koristi kod temperature. Kod nas je ovo voće poznato kao sastojak tableta za mršavljenje, iako svojstva Akai bobica za te svrhe nisu u potpunosti dokazana. Akai beri ima široku primenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas