Listovi čaja su bogati antioksidansima - supstancama koje odstranjuju nagomilane slobodne radikale u ćelijama organizma i na taj način doprinose smanjenju rizika od mnogih bolesti.
Slab čaj mogu da piju svi. Jaki čajevi se ne preporučuju maloj deci, trudnicama i dojiljama, zato što sadrže velike količine kofeina. Preporučuju se umerene količine - tri do četiri šolje dnevno, najbolje na prazan stomak ili najmanje jedan sat posle jela.
Redovna konzumiranje zelenog čaja u kombinaciji sa harmoničnim životom, rezultiraće ređom pojavom bolesti. Ovde su neke od prednosti zelenog čaja.:
1. Konzumiranje zelenog čaj jača duh, podiže raspoloženje i poboljšava pamćenje, kao i moždanu funkciju;
2. Zeleni čaj ima osvežavajuće i okrepljujuće dejstvo, pomaže kod umora;
3. Zeleni čaj ima sposobnost da štiti zube od karijesa. Čak su i neke studije engleskih naučnika potvrdile da se karijes sreće ređe kod ljudi koji piju zeleni čaj svakodnevno, za razliku od onih koji ne piju;
4. Zeleni čaj čuva normalnu aktivnost srca i želuca;
5. Stimuliše cirkulaciju krvi i povećava energiju;
6. Konzumiranje zelenog čaja štiti od malignih tumora. Pojačava imune funkcije tela i deluje korisno u prevenciji bolesti od zračenja, kod radijacije i trovanja;
7. Usporava proces starenja ćelija i doprinosi podmlađivanju i dugovečnosti;
8. Sadrži brojne supstance neophodne za ljudski organizam. Npr. cink, koji se nalazi u njemu, igra važnu ulogu u pravilnom toku trudnoće. Iz tog razloga žena u toku trudnoće ne bi trebalo da prestanu da konzumiraju zeleni čaj;
9. Čisti krv od lošeg holesterola i drugih štetnih materija i formiranja naslaga na zidovima krvnih sudova. Deluje preventivno i leči aterosklerozu, pomaže kod visokog krvnog pritiska i kod problema vezanih za bolesti srca;
10. Stimuliše sistem za izlučivanje, funkcije bubrega i bešike;
11. Jača mobilnost tela i nervni sistem;
12. Zeleni čaj može da izleči gojaznost. Pomaže i kod ulepšavanja;
13. Konzumiranje zelenog čaja ima pozitivan efekat na probleme i bolesti očiju i jača oči;
14. Reguliše ravnotežu između kiselina i baza u organizmu.
Komentari