Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene prednosti Maki bobica (Maki Beri)

Zdravstvene prednosti Maki bobica (Maki Beri)

Zdravstvene koristi od Maki bobica

Sigurno ima ljudi koji nisu čuli za voće Maki Beri. Još se nazivaju i Maki bobice i Makui bobice. O Maki bobicama ćemo govoriti u ovom članku. Pre svega, treba napomenuti da su to mali plodovi tamnoljubičaste boje koji potiču iz daleke Južne Amerike.

Smatra se superhranom, pa hajde da vidimo šta je to Maki bobica i koje su koristi od nje za naš organizam.

Hranljiva vrednost maki bobica

100 g maki bobica sadrži:

- proteini - 5, 5 g;

- ugljeni hidrati - 74, 5 g;

- vlakna - 46, 3 g;

- šećeri - 24, 23 g;

- masti - 7, 63 g;

- voda - 9, 55 g;

- vitamin C - 2, 253 g;

- vitamin E - 751 IU;

- kalijum - 763 mg;

- kalcijum - 255 mg;

- natrijum - 24 mg;

- gvožđe - 7, 7 mg;

- kalorije - 389 kcal.

Maki Beri zdravstvene koristi

Maki bobica je bomba antioksidanata

Maki bobica je moćan antioksidans, jer ima mnogo ovih korisnih jedinjenja. Kao što svi znamo, slobodni radikali nanose najveću štetu našem zdravlju. Oni dovode do oštećenja ćelija, upala i uzrok su mnogih bolesti. Antioksidansi sadržani u Maki bobici imaju svojstvo sprečavanja delovanja slobodnih radikala. Prema nekim studijama, ishrana bogata antioksidansima smanjuje rizik od hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, rak, dijabetes i artritis.

Maki bobice imaju tri puta veću količinu antioksidanata nego sve bobice koje poznajemo zajedno (borovnice, kupine, maline, jagode). U Maki bobici postoji veoma velika količina takozvanih antocijanina. Ove supstance daju ovom supervoću prelepu ljubičastu boju i takođe su razlog za sve zdravstvene koristi Maki Beri.

Maki bobice protiv upale

Mako bobice

Maki bobice su veoma korisne za borbu protiv zapaljenskih procesa u telu. Prema nekim studijama, biljka ima moć da se bori protiv zapaljenja koje izaziva artritis, moždani udar, bolest pluća i dijabetes tipa 2. Ove studije pokazuju da Maki bobice veoma pomažu u smanjenju upale koja se javlja u krvnim sudovima, što znači da je veoma koristan za zaštitu od bolesti kardiovaskularnog sistema. Naučnici su uradili eksperiment tako što su pušači dve nedelje pili 2 g ekstrakta maki bobica. Ovaj eksperiment je pokazao značajno smanjenje upale pluća, koja se često javlja kod pušača.

Maki bobice u borbi protiv holesterola

Osim antioksidativnih svojstava, ovi korisni plodovi pomažu i u borbi protiv holesterola. Maki bobica je direktno uključena u smanjenje lošeg holesterola i poboljšava zdravlje srca.

Maki bobica za dijabetes

Maki bobice imaju sposobnost snižavanja šećera u krvi - Uprkos činjenici da Maki bobice sadrže veliku količinu šećera i ugljenih hidrata, pozitivno utiču na šećer u krvi. One takođe utiču na način na koji naše telo razgrađuje ugljene hidrate i koristi ih za energiju.

Maki bobice za bolji vid

Zdravstvene prednosti Maki bobica (Maki Beri)

Maki bobice pomažu za bolji vid. Kao što svi znamo, naše oči su izložene mnogim izvorima svetlosti tokom dana. Ako predugo izlažemo oči svetlu, to dovodi do oštećenja vida. Antioksidansi koji se nalaze u Maki bobici imaju sposobnost da spreče i nose se sa štetnim uticajem okoline, štiteći tako naše oči. Prema istraživanju, uzimanje ekstrakta bobica Maki ima moć da značajno smanji štetu od sunca.

Maki bobice za dobro varenje

Maki bobica mnogo pomaže za dobro funkcionisanje creva. U našim crevima ima mnogo bakterija, od kojih su neke dobre, neke nisu. Crevna flora mora uvek biti dobrog zdravlja, jer je odgovorna za zdravlje celog organizma. Međutim, postoji rizik da je količina loših bakterija veća od dobrih, a sa tim dolaze i mnogi problemi - bol, otok, zatvor, oslabljen imunitet. Maki bobice povećavaju broj dobrih bakterija, a to je posledica činjenice da u ovim plodovima ima mnogo biljnih jedinjenja. Biljna jedinjenja pomažu rast i reprodukciju dobrih bakterija u crevima. Veoma je teško pronaći sveže voće Maki bobice, ali ih možete pronaći u obliku praha i dodataka ishrani.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni