Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?

Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?

MarianeMariane
Džedaj
1460977
Jagnjeći kurban

Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto od Boga ili druge više sile.

Prinošenje žrtve Pravoslavna crkva ne prihvata jednoznačno, jer je prinošenje žrtve paganski običaj. Iako u tom smislu negiraju žrtvovanje i klanje životinja, sveštenici dobrovoljno vrše službe i osveštavaju hranu pripremljenu za žrtvu.

Čak i u pravoslavnoj crkvi postoji tzv. suvo žrtvovanje ili beskrvno žrtvovanje, gde se umesto kurbana u crkvu donosi ulje, brašno, flaša crnog vina, peškiri i krpe.

Ako ste vi ili vaša voljena osoba doživeli ozbiljno iskušenje, nesreću, operaciju ili nešto drugo što vas je dovelo na ivicu smrti, sigurno ste sebi postavili pitanje kako se pravi kurban (prinosi žrtva).

Ne postoje tačna pravila za prinošenje žrtve i tradicije u različitim delovima zemlje se razlikuju.

Kurban Šaran
Fotografija: Nevena Blajeva Ivanova

Kurban se može napraviti na dan kada je doživljeno iskušenje ili na neki od pravoslavnih praznika koji je blizu tog datuma. Postoji mogućnost izbora svetitelja, zaštitnika porodice ili profesije i imenovanja žrtve na taj praznik.

Ako se prinosi krvna žrtva, bira se kurban, a to može biti jagnje, tele, ovca ili druga životinja. Običaj nalaže da se ne bira životinja koja kopa zemlju, kao što su pile, petao, kokoška, ili je nečista - konj, magarac, svinja.

Ali u mnogim krajevima naše zemlje dozvoljeno je praviti kurban od piletine, čak i od ribe, a riba mora obavezno da ima krljušti. Kada se životinja priprema za žrtvovanje, poželjno je da se pripremi cela, uključujući i glavu.

Jedno od najpoželjnijih žrtvovanja za Kurban je šaran, koji se može pripremiti sa raznim nadevima. Provereni recept za kurban šarana možete pronaći kod nas, a zapamtite da se kosti kurban šarana ne bacaju, već se moraju sačuvati i zatim zakopati u zemlju na mestu gde niko ne prolazi.

U selima je moguće ispeći celu životinju za kurban, ali u urbanim uslovima je to praktično nemoguće, pa gradske domaćice pripremaju druge vrste kurbana.

Ako je kurban ovca, može se pripremiti ritualni ovčiji kurban, a ako ste odlučili da žrtvujete jagnje, onda pripremate kurban od jagnjeta.

Ove vrste kurbana ne treba mešati sa klasičnom kurban čorbom, koja se obično priprema sa mnogo više proizvoda od njih.

Ovčiji kurban
Fotografija: Jordanka Taseva

Za pripremu obrednog kurbana od ovčetine potrebno je 1, 5 kg ovčetine sa kostima, 200 g crnog luka, lovorov list, biber i aleva paprika, kao i so po ukusu.

Ovčetina se iseče na velike komade i potopi najmanje 4 sata u hladnoj vodi. Posle toga se stavi na šporet, prokuva, skine se pena i kuva na tihoj vatri najmanje 1 sat.

Dodajte začine i sitno seckani crni luk i kuvajte još 25 minuta. Ukloni se, po želji pospe svežim peršunom i podeli za zdravlje. Meso se prethodno ne osvećuje u crkvi, već se kuva i onda se deo žrtve donosi da ga sveštenik osveti.

Pogledajte naše druge recepte za kurban čorbu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest