Konopljino mleko

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3761
Konopljino mleko

Kada je u pitanju suština mleka od konoplje, potrebno je napraviti neka preliminarna pojašnjenja. Konoplja postoji u vrstama za prehrambene, tekstilne i industrijske svrhe. Tada se koriste posebno kultivisani miksevi biljke kanabis.

Sorte koje su namenjene za svakodnevnu upotrebu birane su tako da ne sadrže psihoaktivnu supstancu THC, kojoj marihuana duguje svoje dejstvo. Semenke konoplje i ulje konoplje ne sadrže THC jer se dobijaju iz industrijske konoplje u kojoj nema psihoaktivne supstance i zato što je THC lokalizovan u listovima, a ne u semenu biljke koja se koristi za proizvodnju mleka od konoplje.

Jasno je da proizvod nema dodirnih tačaka sa zabranjenim supstancama, ali je dobro poznavati njegov sastav i korisna svojstva kako biste na osnovu informisanosti izabrali njegovu upotrebu.

Sastav mleka od konoplje

Seme konoplje od kojeg se pravi mleko od konoplje smatra se jednom od najkorisnijih prirodnih namirnica i jednim od najkoncentrovanijih izvora proteina u prirodi. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, mnoge esencijalne masne kiseline, vitamine, minerale i nerastvorljiva vlakna. To ga čini energetskim i ukusnim napitkom za jačanje imuniteta, podržava rad srca. Blagotvorno deluje na kožu, daje energiju telu i umu.

Samo jedna čaša konopljinog mleka od 250 ml sadrži sledeće hranljive materije:

- 900 miligrama omega-3 masnih kiselina;

- 2800 miligrama omega-6 masnih kiselina;

- 10 esencijalne aminokiseline;

- 4 grama proteina;

- 46 procenata potrebne dnevne doze kalcijuma;

- kalijum;

- fosfor;

- riboflavin;

- vitamini A, E, B12, B9, D;

- magnezijum;

- gvožđe;

- cink;

- bez holesterola.

Hranljiva vrednost 100 mililitara mleka od konoplje impresivna je svojom ravnotežom:

- 2, 7 grama masti, od kojih je 0, 3 grama zasićeno;

- 0, 1 grama ugljenih hidrata, bez šećera;

- Ne sadrži vlakna;

- 0, 2 grama proteina;

- 0, 5 miligrama omega-3 masnih kiselina;

- 1, 6 miligrama omega-6 masnih kiselina;

- Energetska vrednost koju telo dobija je 26 kilokalorija.

Lekovita i terapeutska svojstva mleka od konoplje

Mleko od konoplje
Fotografija: sweetlouise / pixabay.com

Seme konoplje, kao i mleko dobijeno od njega, veoma su dobro sredstvo u borbi protiv hroničnih bolesti. Uspešno sprečava artritis, multiplu sklerozu, Alchajmerovu bolest i bolesti srca. Takođe je efikasno u lečenju astme, čira, nervne iscrpljenosti. Pomaže da se očisti lice od akni.

Upotreba mleka od konoplje pojačava aktivnost mozga, ima i diuretička svojstva.

Konopljino mleko se preporučuje ženama u laktaciji jer podstiče proizvodnju i oslobađanje više mleka.

Za dame, može pomoći u poboljšanju stanja njihove kože, kose i noktiju i generalno ih podmladiti.

Anti-inflamatorna sredstva u ovom biljnom mleku gase sve upalne procese i poboljšavaju cirkulaciju krvi.

Koristi i primena mleka od konoplje

- Mleko dobijeno od semena konoplje ne sadrži šećere, holesterol i stoga je korisno za one koji ne podnose laktozu;

- Korisno je za sportiste zbog sposobnosti da održava vitalnu energiju tela i obezbedi mu potrebnu količinu proteina;

- Ovo mleko je dobra podrška ljudima koji se oporavljaju od duge bolesti, jer je dragocen izvor hranljivih materija i mišićne mase;

- Visok sadržaj proteina ga čini zamenom za meso za vegetarijance;

- U slučaju čestih grčeva mišića, tretman se može postići na prijatan način - sa čašom konopljinog mleka koje sadrži magnezijum za uklanjanje grčeva;

- Konopljino mleko sadrži globulin. Obezbeđuje protok enzimskih reakcija u krvnoj plazmi i tako jača telo da se bori protiv spoljašnjih stranih organizama stvaranjem antitela. Poznato je da rad imunog sistema u velikoj meri zavisi od količine imunoglobulina sadržanih u telu i od brzine stvaranja antitela. Najbolji način da se organizmu obezbedi odgovarajuća količina vitamina je upotreba velikog broja globulina. A u tu svrhu su potrebne namirnice sa visokim sadržajem proteina. S obzirom da semenke konoplje predstavljaju 61% globulina, mleko dobijeno od njih je veoma efikasno sredstvo za podizanje imuniteta i brisanje poremećaja u njemu. Zbog toga se koristi kao prirodni stimulator imunog sistema.

Kako napraviti mleko od konoplje kod kuće?

Konopljino mleko se može kupiti u prodavnicama organske hrane, ali se može i proizvesti kod kuće. Proizvodi potrebni za domaće mleko od konoplje su prilično jednostavni:

- 1 šolja neljuštenog semena konoplje;

- 2 šolje čiste vode.

Priprema mleka od konoplje je takođe prilično jednostavna:

Da bi se olakšala obrada, neki recepti preporučuju potapanje semena u vodu 8 sati. Zatim ga dobro operite, stavite u blender sa 2 šolje vode i blendirajte 2-3 minuta. Količina vode može varirati u zavisnosti od željene gustine. Smeša se filtrira kroz gazu. Može se začiniti medom, suvim ili svežim voćem koje se blenduje zajedno sa semenkama.

Ostatak pulpe od blendiranja i ceđenja može se koristiti i kao piling za telo i naneti na lice kao hranljiva maska.

Koristi i primena mleka od konoplje

Smuti sa konopljinim mlekom

Mleko od konoplje sadrži samo prirodne sastojke koji ne pripadaju alergenima. Ne sadrži veštačke aditive neophodne za njegovu proizvodnju ili očuvanje.

Proizvod je odlična alternativa životinjskom proizvodu - kravljem mleku. Može se dodati jutarnjoj šoljici kafe ili čaju, konzumirati sa žitaricama ili samostalno kao osvežavajući napitak. Ovo je tipično vegansko piće pogodno za strogu vegansku ishranu. Piće ima relativno dobar rok trajanja od 5 dana u frižideru. Ovo mleko je puno hranljivih materija i ukusno. To je odlična zamena za pirinčano mleko, bademovo mleko, kokosovo mleko ili ovseno mleko kao drugu opciju za prirodno dobijenu nutritivnu raznolikost.

Štete i kontraindikacije za upotrebu konopljinog mleka

Ovaj proizvod se smatra potpuno bezopasnim, bez neželjenih efekata, ako nema alergije na seme konoplje.

Za neke ljude, etički je izbor da ne piju životinjsko mleko. Ima i onih koji pate od intolerancije na laktozu. Za obe grupe, mleko od konoplje je prilika da zadovolje svoju potrebu za mlečnim napitkom, eliminišući njegove navedene nesavršenosti. Uz to, telo dobija esencijalne hranljive materije, od kojih neke ne sintetiše samostalno i mora ih dobiti spolja putem hrane.

Seme konoplje koje se može komercijalno kupiti i koristiti za proizvodnju mleka od konoplje kod kuće je od industrijske konoplje, kultivisanog ukrštanja biljke iz koje je uklonjena psihoaktivna supstanca. Predviđena je da može biti za svakodnevnu upotrebu.

Malo je proizvoda koje možemo nazvati potpuno bezopasnim i bez neželjenih efekata, bez aditiva i prirodnog porekla. Seme konoplje, koje je osnova mleka od konoplje, spada u tu retku kategoriju i odličan je način da svako nahrani svoje telo hranljivim materijama bez odustajanja od svog omiljenog ukusa kravljeg mleka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji