Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Konopljika

Konopljika

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Konopljika

Konopljika /Vitex agnus castus/, poznata još i kao divlji biber, predstavlja žbun sa lepim ljubičastim cvetovima. Listovi su jajoliki i izduženi. Raste u regionu Mediterana i Centralne Azije. Voli vlagu i jarko sunce.

Konopljika je biljka, koju koristi sve više žena, koje imaju ginekološke probleme različitog tipa. Konopljika ima neverovatnu moć da reguliše disbalans hormona kod žena, a koristi se i za lečenje neplodnosti.

Istorija konopljike

Konopljika je još poznata iz drevnih vremena, pa se čak i u Homerovoj epohi u 6. veku pre nove ere pominje kao sredstvo za isterivanje zla i bila je simbol mudrosti.

Ljudi su u prošlosti smatrali da konopljika smanjuje seksualnu želju, pa su je zato tradicionalno koristili monasi, koju su tvrdili da su svoje zakletve o isposničkom životu lakše poštovali.

Dame u antičkoj Grčkoj, koje nisu htele da ih neko uznemirava, ukrašavale su svoje krevete vencima od listova konopljike, kako bi smanjile strasti svojih izabranika. Grci su plodove koristili za lečenje raznih ženskih problema, a lekari su je koristili za zaustavljanje krvarenja nakon porođaja.

Sastav konopljike

Delovi biljke koji se koriste su plodovi, listovi i semenke. Oni sadrže flavonoide /kasticin/, terpenoide i iridoidne glikozide. Druge važne komponente su ulje i alkaloidi /viticin/.

Odabir i čuvanje konopljike

Seme konopljike

Konopljika se može naći u specijalizovanim radnjama u vidu dodatka ishrani. Doza i način upotrebe su naznačeni na pakovanju. Može se naći i u vidu suvog ekstrakta, koji se dobija od plodova biljke.

Koristi od konopljike

Naučno je dokazano da konopljika utiče na hormone, pa je zato žene najviše koriste uglavnom za lečenje neplodnosti i hormonalnih problema. Naučnici ispituju plodove konopljike više od 30 godina, ali još uvek nije jasno koji su to sastojci koji utiču na hormone u organzmu.

Smatra se da plodovi konopljike zaustavljaju delovanje muških androgena, dok kod žena utiče na progesteron, putem kojeg utiče na hipofizu, koja reguliše menstruaciju. Povećanjem aktivnosti progesterona, ova biljka utiče na balansiranje strogena i produkcije progesterona u jajnicima tokom menstrualnog ciklusa.

Takođe, konopljika stimuliše proizvodnju prolaktina - hormon, koji reguliše proizvodnju mleka.

Istraživanje koje je sprovedeno pre 10 godina pokazuje da svakodnevna konzumacija ove biljke u vidu kapsula ublažava simptome predmestrualnog sindroma.

Menstruacija

Važno je napomenuti da konopljika ne sadrži nikakve hormone i, kao što smo već rekli, utiče na hipofizu.

Od 1950. godine pa do sada evropski lekari preporučuju sušene plodove konopljike za ublažavanje neredovnih ciklusa i PMS-a. Prepisuju ovu biljku za regulisanje ovulacije nakon upotrebe oralnnih kontraceptiva, kod akni i menopauze, endometrioze, fibromskog rasta materice - sve to je povezano sa disbalansom horomona.

U Meksiku se konopljika tradicionalno koristi za lečenje mestrualnih problema, ali i drugih, koji nisu povezani sa njima - ujed škoprije, dijareje, kao i pojedinih respiratornih infekcija.

Unos konopljike

Konopljika nije namirnica koja daje brze rezultate. Za lečenje PMS-a, ova biljka se konzumira 2-3 meseca, kako bi se osetili pravi rezultati, što je važno.

Nakon duge konzumacije konopljike se smanjuje bol u grudima i nadutost stomaka, uklanja se depresija i nervoza. Biljka pomaže i u regulisanju ciklusa - skraćuje dugi i produžava kratki ciklus.

Konopljiku ne bi trebalo da konzumiraju trudnice i dojilje. Korišćenje konopljike u kombinaciji sa hormonalnom terapijom nije preporučljivo. Kod nekih žena, koje konzumiraju konopljiku, može se primetiti obilnija menstruacija tokom prvih meseci. Ovaj efekat nestaje nakon nekoliko mesečnih ciklusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas