Predstavljamo vam recept za ukusan i jeftin napitak, odgovarajući za one koji ne jedu hranu životinjskog porekla, ne podnose laktozu ili prosto žele da unesu nešto drugačije u svoju ishrnau.
Šta vam je potrebno da biste pripremili ovseno mleko?
100 g ovsenih pahuljica (mogu biti fino samlevene, može i cele)
900 ml vode
Kako se pravi ovseno mleko?
Operite ovsene pahulice ako koristite cele takve. Sipajte ih u široku posudu i napunite vodom. Bolje da koristite filtriranu, iz flaše ili hladnu kuvnau vodu. U najlošijem slučaju - uverite se da nema hlora.
Promešjte i ostavite bar 4 sata, preporučuje se 1 noć. Ako je u sobi toplo, ostavite posudu sa ovsenim pahuljicama u frižideru.
Promešajte i sipajte celu smesu u blender. Mutite dok ne dobijete homogenu glatku tečnost.
Procedite ovseno mleko kroz gazu, savijenu na nekoliko slojeva.
Kako da ovsenom mleku date drugačii ukus?
Uprkos što se ovseni napitak zove mlekom zbog toga kako izgleda, ipak ima ukus koji se dosta razlikuje od običnog, pošto ima miris ovenih pahuljica.
Ako želite da zasladite mleko, stavite 1-2 urme u blender sa njima. Možete dodati malo meda u filtrirano mleko.
Vanilu, cimet, muskatni orašćić, kardamon i drugi začini će dati predivan miris napitku.
Kako da čuvate i koristite ovseno mleko?
Mleko treba da čuvate u frižideru ne više od tri dana. Pre upotrebe posudu sa napitkom treba da promešate.
Ovseno mleko može da se pije u čistom obliku i da ga koristie kao obično mleko. Na primer pripremite smuti sa voćem, voćem ili povrćem, kafom, čajem, kolačima, žitaricama, supama i drugim jelima. Kako god vi želite možete koristiti ovaj zdravi napitak.
Komentari