Biljka konoplja se veoma dugo uzgaja. Smatra se da je ovo jedna od prvih kultura koje je čovek uzgajao. Od konoplje ljudi su pravili odeću, papir, jake konopce i proizvodili su ulje. Narodna medicina po celom svetu je uključivala konoplju u svoje recepte, zato što sa punim pravom možemo da je nazovemo lekovitom biljkom. Takođe je hrana bila obogaćena konopljinim semenom.
Odmah treba da se objasni da seme konoplje ne sadrži psihoaktivne materije kakvih ima u marihuani. One sadrže samo korisne sastojke - proteine visokog kvaliteta i aminokiseline, minerale i vlakna. Zato su savršena dopuna uz dijete za zdravu ishranu.
Ova činjenica je poznata još drevnim ljudima koji su uključivali konopljino seme u svoju dijetu. Zanimljivo je pratiti put konopljinog semena na trpezama u različitim krajevima po svetu.
Istorija semena konoplje kao hrane za ljude
U II veku Galen je napisao u svojim zapisima da ljudi u svoje deserte stavljaju prženo seme konoplje. Godine 1950. svet je saznao da majke iz plemena Soto u južnim delovima Afrike stavljaju konoplje seme u kaše svoje dece za vreme kada ih odbijaju.
Iz konoplje se ekstrahuje ulje konoplje, koje je popularna hrana u Indiji i Rusiji. Monasi u Evropi su takođe svesni nutritivnih svojstava konoljinih semenki i uključuju ih u svoju hrani 3 puta na dan u sve što konzumiraju - supu, ovsenu kašu, desert.
Poljski i litvanski narodi su svake godine na Badnje veče spremali supu od konopljinog semena, zato što su verovali da ih tada njihovi preminuli bližnji posećuju i tako ih ugošćavaju za praznik. Ukrajinci i Letonci su slično nešto pravili na dan Trojice kraljeva.
Kineski seljaci u severnom delu zemlje redovno su konzumirali seme konoplje i za vreme gladi krajem II svetskog rata semenke biljke su bile uključene u preporučenu ishranu Kineza. Za vreme perioda gladi Australijanci su takođe pribegavali ovoj biljci u XIX veku.
Istorija semena konoplje u dijetama naroda je dugačka i govori o tome da su se koristile kao hrana zbog njihovog sastava i uticaja na fizičko zdravlje.
Nutritivni sastav konopljinog semena
Seme konoplje sadrži više od 30 posto masti. Ostavlja utisak bogatstvo dve osnovne masne kiseline - omega-6 i omega-3. U sastavu je takođe i linoleinska kiselina, veoma korisna za zdravlje.
Visokokvalitetni protein ne samo da je sadržan u ovim semenkama, nego i predstavlja više od 25 posto ukupnih kalorija. Ove količine je više, nego što je u čija semenkama i lanenom semenu koje su poznate po svojim proteinima.
Seme konoplje sadrži i vitamin E u dobrim količinama, a takođe i minerale poput fosfora, kalijuma, natrijuma, magnezijuma, sumpora, kalcijuma, gvožđa i cinka.
Korisna svojstva konopljinog semena
Koristi konzumacije konopljinog semena je mnogo u širokom spektru - zdravlje unutrašnjih organa, lepota, tonus, sredstvo za lečenje. Evo nekih od njih.
1. Održava srce - zahvaljujući sadržaju aminokiseline arginin u sastavu, proizvodi se azotni oksid u telu. On širi i opušta krvne sudove, smanjuje krvni pritisak i reguliše rad srca. Vitamin E deluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Gama-linoleinska kiselina smanjuje rizik od upala i održava srce.
2. Poboljšava izgled kože - masne kiseline u semenu poboljšavaju imuni sistem. Prema proučavanjima upotreba ulja konopljinog semena kod ljudi sa ekcemom poboljšava nivoe masnih kiselina u krvi. To takođe ublažava suvu kožu i smanjuje svrab. Gama-linoleinska kiselina sprečava upalu i poboljšava stanje kože.
3. Uloga proteina - skoro četvrtina kalorija dolazi iz proteina. Ovaj protein je sličan proteinu iz goveđeg i jagnjećeg mesa, otprilike 11 grama proteina iz 30 grama semenki. To znači sve esencijalne aminokiseline za telo iz konuzumacije semena. Sadrže se i aminokiseline metionin, cistein, arginin i glutaminska kiselina. Biljni proteini se dobro vare u telu.
4. Blagotvorno deluju kod PMS-a i menopauze - kod žena sa PMS-om samo 1 gram esencijalnih masnih kiselina dnevno uzeta sa semenom konoplje dovodi do značajnog smanjenja simptoma. Gama-linoleinska kiselina pak ublažava simptome menopauze, regulišući disbalans hormona i upala.
5. Poboljšava varenje - konopljino seme je odličan izvor vlakana što je posledica dobrog rada crevnog trakta. Sadržaj hranljivih materija i dragocenih digestivnih bakterija veoma je koristan za varenje. Seme može i da reguliše nivoe šećera i holesterola u krvi. Oguljene i oljuštene semenke sadrže mnogo vlakana, zato što je ljuska od vlakana uklonjena.
6. Druga korisna svojstva - od samlevenih semenki se dobija konopljino mleko. Ono je lek protiv bolova, diuretik i protivupalno sredstvo, pored toga što je izvor hrane. Ulje pak štiti od moždanog udara i tromboza. Ono je sedativ i lek za kašalj.
Čuvanje i konzumacija semena konoplje
Seme konoplje se ekstrahuje iz biljke konoplje. Od njih se pravi konopljino mleko nakon mlevenja i razblaživanja vodom. Posle mlevenja dobija se konopljino brašno i uključuje se u različite recepte. Poznat je konopljin sir. Može da se nađe i protein u prahu. Svi sastojci se nude u prodavnicama zdrave hrane.
Seme konoplje nudi mnogo mogućnosti za konzumaciju. Ono se jede sirovo, pečeno ili skuvano. Ulje konoplje je zdrava hrana i koristi se kao takva najduže u Kini od pre 3000 godina.
Ideje za dodavanje semena konoplje u hranu su neiscrpne - može da se pospe po salatama, da se stavi u pilav, u ovsenu kašu, u kiselo mleko, u musli. Ideja je da se stavi u hleb ili da se pospe pecivo pre nego što se stavi u rernu. Seme konoplje u dresingu salate takođe je opcija.
Čuvanje semena konoplje nije teško. Potrebna je hermetički zatvorena posuda koja se drži na suvom i hladnom mestu. Nakon otvaranja većina proizvoda napravljenih nakon obrade konopljinog semena se drži u frižideru. Da se ne bi oštetile masne kiseline, oljušteno konopljino seme ne sme da se zagreva iznad 180 stepeni.
Štetnost i kontraindikacije od konzumacije semena konoplje
Ovo seme je bezbedno za konzumaciju samo ukoliko se to radi u umerenim količinama. Preterivanje može da dovede do blage dijareje, zato što ima laksativan efekat.
Kod osetljivog sistema organa za varenje unos treba da bude mnogo pažljiv. Tako što se počinje sa 1 kašičicom i postepeno se povećava.
Treba da imate u vidu da ovo seme deluje kao antikoagulans i postoji rizik od jačeg krvarenja. Ukoliko se uzimaju lekovi sa takvim delovanjem, potrebna je konsultacija sa lekarom pre nego što se uzme seme konoplje.
Kreativne ideje za seme konoplje u hrani
- Smuti sa jagodama, kokosom i limetom sa dodatkom semena konoplje - u receptu prisustvuje i indijski orah, mešavina kokosa i limete i konopljinog semena. Dobija se kremasta smesa tropskog ukusa.
- Čokoladni proteinski zalogaji - prave se od pomešanih urmi, čija semenki, konopljinog semena i kakaa. Smesa se oblikuje u kuglice i svaka je kao proteinska bomba za dan.
- Energetske štanglice sa konopljinim semenkom - prave se od cimeta, kurkume i konopljinog semena, samlevenog u brašno. One mogu da se koriste i kao lagani doručak.
- Salata od makarona sa pestom od konopljinog semena - skuvane makarone se zalivaju kremastim pestom od konoplje i bosiljka, sušenim paradajzom i rukolom. Može da se konzumira i kao osnovno jelo.
Komentari