Bivolje Mleko

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190184
Bivolje mleko

Bivolje mleko je izuzetno dragocen proizvod, koji ima visoku hranljivu vrednost i korisne sastojke. Zbog ovoga, mnogi preferiraju konzumaciju bivoljeg mleka nego kravljeg. Vekovima je bivolje mleko služilo kao hrana ljudima iz različitih krajeva sveta. Danas je kravlje mleko besporni lider među mlečnim proizvodima, ali bivolje mleko ima niz prednosti, zbog kojih zaslužuje da se nađe na trpezi.

Veruje se da je bivolje mleko izuzetan biološki proizvod, sa visokim sadržajem proteina i mlečnih masti. Upravo je u mleku bivola najblagotvorniji odnos zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, i zamenljivih i nezamenljivih masnih aminokiselina. U poređenu sa jajima, koja se daju kao primer izuzetnog sadržaja na skali aminokiselina, bivolje mleko se nalazi na mnogo višem mestu na njoj - čitavih 85%.

Kod nas se gajenje bivola razvilo još od davnina - prema nekima, još u XVII veku. Bivoli su vrlo otporni na bolesti, na koje su lako podložne druge životinje koje daju mleko. Nema registrovanih slučajeva bivola obolelih od bolesti "ludih krava". Jedna od najvećih prednosti bivoljeg mleka je činjenica da ima veliku otpornost na uticaje radijacije.

Sastav bivoljeg mleka

U masnoći bivoljeg mleka preovlađuje količina zasićenih masnih kiselina - 72.25 mol%, a količina nezasićenih je oko 27 mol%. Ovo mleko je superiorno u odnosu na veliki broj namirnica ne samo biljnog, već i životinjskog porekla, jer ima jedinstven sastav, i dragocena hranljiva i lekovita svojstva.

Bivolje kiselo mleko

U poređenju sa kozjim i kravljim mleko, bivolje mleko ima mnogo viši sadržaj jednih od najvažnijih hranljivih sastojaka - suve supstance oko 40%, 110% mlečne masnoće, 25% proteina, 38% kazeina, veliku količinu mineralnih supstanci i mlečne šećere.

Bivolje mleko je belje i gušće od kravljeg, ima manji sadržaj vode i dvaput je masnije. Protein u bivoljem mleku ima dosta visoku biološku vrednost, jer ima više globulina i albumina. U bivoljem mleku nema karotena /zato je belje/, ali je količina vitamina A uporediva sa onom iz kravljeg mleka. Osim toga, vrlo je bogato vitaminima C, D i E.

Odabir i čuvanje bivoljeg mleka

U većim lancima prodavnica se može naći kiselo bivolje mleko. Sveže bivolje mleko se teško nalazi, ali, ukoliko uspete u tome, čuvajte ga slično kao druga mleka. Kiselo mleko se prodaje u kanticama. Obavezno proverite etiketu i rok upotrebe. Ukoliko ne iskoristite odjednom kanticu, dobro je zatvorite i čuvajte u frižideru.

Bivolje mleko u kulinarstvu

Bivolje mleko se može koristiti za direktnu konzumaciju u tečnom stanju, ili prerađeno, u obliku različitih proizvoda. Može se koristiti samostalno, za pripremu kiselog mleka ili sira, ili se može kombinovati sa drugim vrstama mleka. Čisto bivolje mleko je izuzetno dragocen proizvod, a gustina kiselog mleka je prosto neuporediva.

Mocarela od bivoljeg mleka

Jedna od najpopularnijih primena bivoljeg mleka je za pripremu mnogima omiljene mocarele. Osim što je korisna, mocarela je jedno od najukusnijih iskušenja koje nam predlažu Italijani. Klasična mocarela se priprema od bivoljeg mleka crnog bivola, u Jugozapadnoj i Centralnoj Italiji, naročito oko Napulja. Danas postoji puno varijanti mocarele, i najčešće se priprema od kravljeg mleka, ali se prava mocarela priprema od bivoljeg.

Ceđeno bivolje mleko takođe ima neuporediv ukus. Ukoliko želite da pripremite ukusan i zdrav slatkiš, bivolje mleko je prava stvar za Vas. Potrebni su Vam jedna kantica bivoljeg mleka, orasi i med. Sjedinite sastojke, sipajte u zdelice, i - desert je gotov.

Koristi od bivoljeg mleka

Čisto bivolje mleko povećava apetit i metabolizam. Zahvaljujući mlečnim kiselim bakterijama u kiselom mleku, i drugim mlečnim kiselim proizvodima od bivoljeg mleka i metabolita koji se u njima nalaze, konzumacija vodi do snižavanja lošeg holesterola, formiranja gasova i normalizacije rada creva. Bivolji mlečni proizvodi potiskuju mikroorganizme odgovorne za raspadanje, što je pretpostavka dobrog gastrointestinalnog zdravlja.

Bivolje mleko štiti od anemije, poboljšava odbrambene sile organizma i snabdeva organizam velikom količinom korisnih supstanci. Veruje se da blagotvorno deluje na imuni sistem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji