Ileus je stanje gde fekalije veoma teško prolaze kroz creva, a to dovodi do mnogih stomačnih problema. Opstrukciju creva kod ove bolesti mogu izazvati razne bolesti koje zahvataju tanko i debelo crevo.
Kao i kod svake druge bolesti, i kod ove moramo znati šta da jedemo.
Pre toga, međutim, neka vidimo koji su uzroci pojave ileusa tankog i debelog creva.
Uzroci ileusa tankog creva
- Jedan od razloga za pojavu ileusa tankog creva je uvrtanje koje podseća na kilu. Ovaj problem može nastati kao rezultat operacije;
- Drugi uzroci mogu biti blokada izazvana tumorom;
- Kamen u žuči;
- Gliste;
- Gutanje nečega;
Koji su simptomi ileusa tankog creva
- Povraćanje - povraćanje dolazi što pre što je veća opstrukcija. Prvo se povraća želudačni sok, zatim žuč, a zatim izmet;
- Crevo postaje tvrdo;
- Čuje se buka od komešanja tečnosti u stomaku;
- Bolovi koji podsećaju na kolike;
Ileus debelog creva
Jedan od najčešćih uzroka ileusa debelog creva je rak debelog creva.
Koji su simptomi ileusa debelog creva
- Bolest se razvija nedeljama;
- Odsustvo stolice;
- Odsustvo gasova;
- Trbuh otiče jer se u njemu zadržavaju gasovi;
- Veoma jaki bolovi;
- Povraćanje;
Ishrana za ileus
Istina je da su ove bolesti veoma ozbiljne i zahtevaju hiruršku intervenciju. Režim koji ćete videti u nastavku je dijeta nakon operacije.
Ileus dijetu, koju ćemo podeliti sa vama treba da poštujete između 4 i 8 nedelja - ovo zavisi od odluke vašeg lekara.
- Treba jesti 5-6 puta dnevno u malim količinama i ne treba se ni prejedati ni gladovati;
- Hrana koju konzumirate treba da se kuva na sledeće načine - kuvanje, pečenje i dinstanje. Hranu ni u kom slučaju ne treba pržiti, jer ona, kao i neki sastojci u pakovanoj hrani, sadrže kancerogene materije i bolje ih je izbegavati, posebno posle operacije;
- U prvih mesec dana nakon što ste operisani trebalo bi da konzumirate dve kašike tečnog parafina pre svakog obroka;
Režim ishrane za ileus
- Žitarice i testenine - u ovoj kategoriji hrane zabranjena je konzumacija ovsa i hleba od integralnog brašna. Treba jesti beli hleb koji je veoma dobro pečen, takođe pirinač, makarone, pitu koja ima malu količinu masti;
- Mlečna hrana i jaja - dozvoljena su jaja, sveži sir i sir koji je neslan. Kiselo i sveže mleko treba svesti na minimum tokom prvog meseca nakon operacije;
- Supe - supe moraju biti veoma dobro pripremljene, dozvoljene su krem supe od povrća i mesne supe, ali bez dodavanja svežeg mleka i bujona. Tarator, kao i druge supe od sirovog povrća, su zabranjene;
- Riba - može se konzumirati riba koja nije masna, kao što je bela riba, pastrmka, bakalar, koju treba peći, kuvati, dinstati ili peći na roštilju. Najbolje je da je riba sveža, a riba koja je pržena i konzervisana je zabranjena;
- Meso - Dozvoljena je piletina, govedina, šunka koja nije masna. Zabranjeno je svako masno i teško meso, kobasice i salame, suve kobasice u kojima ima mnogo začina;
- Masti - Ne preporučuje se konzumacija masti, loja i palminog ulja. Dozvoljeno je suncokretovo ulje, maslinovo ulje i kravlji maslac, ali treba da budu u malim količinama;
- Voće i povrće - u prva dva meseca posle operacije ne treba jesti sirovo voće i povrće koje sadrži celulozu, kao ni citruse, banane, cveklu, kupus, pasulj, sočivo. Dozvoljeno je voće i povrće koje ne sadrži celulozu, jabuke koje se mogu narendati ili ispeći, pečena bundeva, krompir;
- Deserti - musli, halva, sladoled, kao ni kremove koji sadrže pavlaku i maslac ne treba konzumirati. Krem skrob, pudinzi, voćni musevi, kompoti, griz, mleko sa pirinčem, domaći džem, ratluk, kolači, čokolada su dozvoljeni, ali u malim količinama;
- Orašasti plodovi - pečeni orasi ne bi trebalo da se konzumiraju ubrzo nakon operacije. Najbolje je jesti sirove orahe tokom prvih 1-2 meseca;
- Pića - Ne treba konzumirati kafu, gazirana pića, toplu čokoladu, jak čaj. Možete piti lagane biljne čajeve od šipurka, matičnjaka, nane, mente, lipe, kamilice. Nakon što prođe mesec dana od operacije, možete piti i bozu;
- Začini i sosevi - Zabranjena je upotreba crnog bibera, senfa, čubra, kao i svih ljutih i pikantnih začina i sosova. Mlečni sosovi, biljni začini mogu se koristiti nakon prvog meseca posle operacije, a so treba da bude do 10 grama dnevno.
Pogledajte i šta je pravilna ishrana za gastritis, a koje su zdrave i dijetetske supe.
Komentari