Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Šest super namirnica, koje pomažu u zdravoj ishrani

Šest super namirnica, koje pomažu u zdravoj ishrani

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Pomoćnik kuvara
4
Šest supernamirnica, koje pomažu u zdravoj ishrani

Dragocena i zdrava ishrana je jedna od najvažnijih tema tokom poslednjih decenija. To je tako, zato što čovečanstvo dostiže rekord štetnih zdravstvenih posledica zbog konzumacije štetne hrane.

Gojaznost i metabolički sindrom, dijabetes, hipertonija i devijantno ponašanje - ovo su sve posledice loše ishrane, ispijanja mnogo gaziranih napitaka i unosa rafinisanih ugljenih hidrata.

Alternativa je konzumacija korisne hrane - svaki dan i pri prvoj mogućnosti. Evo i 6 supernamirnica kao podrška zdravoj ishrani.

Kokosovo ulje

Kokosov maslac i zdrava ishrana

Da li znate da je kokosovo ulje 100 puta korisnije za kuvanje od običnog ulja. Nutricionisti ga toplo preporučuju. Da biste smanjili stres i stabilizovali nivoe holesterola, dnevno treba da uzimate 1 do 2 supene kašike kokosovog ulja.

U kokosovom ulju su sadržane neke kiseline koje imaju antibakterijsko i protivgljivično dejstvo. Ovo ulje stimuliše oksidiranje masnih kiselina, tako da pomaže u njihovom sagorevanju, što znači i zategnutije telo.

Ananas

Kada kuvate svinjsko meso, ništa vam ne smeta da u njega dodate komade ananasa. Koliko god da vam ovo čudno izgleda, biće od velike koristi. Kada dodajete ananas u jela, pomoćićete želucu da bolje samelje hranu, zato što ananas pomaže u razgradnji proteina u aminokiseline.

U ananasu je sadržan enzim nazvan bromelin koji ubrzava proces pretvaranja proteina u aminokiseline, što dovodi do lakšeg varenja hrane koja se inače teže vari, kao što je meso na primer. Ako pripremate jela bogata proteinima, dodajte još neku krišku ananasa.

Začini

Ako ne želite u potpunosti da izbacite masnu hranu iz svog jelovnika, u pomoć stižu začini. Kada kuvate masnija jela, u njih uključite nekoliko kašičica suvih ili svežih začina - bosiljak, origano, ruzmarin, crni biber, alevu papriku, suvi beli luk.

Ovi začini će vam pomoći da smanjite nivoe triglicerida koji učestvuju u sastavu krvi. Mišljenje stručnjaka je da začini mogu da smanje nivo triglicerida do jedne trećine, u poređenju sa jelima koja su pripremljena bez začina.

Jedan važan začin je kari - on je koristan ne samo za razmenu materija, nego i pomaže u sagorevanju masnoća.

Aloe Vera

Aloja za zdravu ishranu

Pored konzumacije začina stručnjaci preporučuju da pijete čist sok od aloe vere. Ispijanje ovog soka pomaže organizmu da se očisti i izleči. Aloe vera pomaže sistemu organa za varenje da se regeneriše, nakon što smo bili na dijeti sa visokim sadržajem žitarica, glutena i mlečnih proizvoda. Biljka je korisna za unutrašnju i spoljašnju primenu, primenjuje se na upaljenoj koži i pomaže organizmu da se oporavi nakon treninga.

Sirće

Kada nam je teško nakon što smo obilno večerali i nakon toga pojeli desert, u pomoć nam stiže sirće. Nakon što ste se prejeli, popijte čašu tople vode sa kašičicom jabukovog sirćeta. Sirće smanjuje vaš šećer u krvi i vaš apetit za slatkom hranom. Kada konzumirate kašiku sirćeta ujutru, ovo ubrzava vaš metabolizam i pomaže vašem gastrointestinalnom traktu.

Cimet

Cimet pomaže u zdravoj ishrani

Kada pijete kafu ujutru, dodajte i prstohvat cimeta. Ako ste gladni ceo dan, isprobajte ovu lukavu i definitivno ukusnu ideju. Dodajte po pola kafene kašičice ujutru u kafu. Tako ne samo što ćete organičiti svoj apetit, nego ćete i kontrolisati nivoe insulina nakon obroka.

Zahvaljujući cimetu nivoi šećera u krvi u organizmu se smanjuju, a ugljeni hidrati se sporije apsorbuju, tako što i jedna i druga stvar pomažu u nižim nivoima insulina u organizmu. Aromatični začin možete dodati u vašu voćnu salatu ili ovsenu kašu ujutru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest