bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Svakog dana ukusna i domaća hrana – iz frižidera!

Svakog dana ukusna i domaća hrana – iz frižidera!

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
frižider
Fotografija: pixabay.com

Svakodnevno jurite kući s posla kako bi svojoj porodici na vreme spremili večeru... Zaista zamorno i iscrpljujuće. Jeste li razmišljali o kuvanju za celu nedelju unapred, uz odlaganje gotovih obroka u frižider ili zamrzivač?

Kuvanje unapred je super praktično, ali postoje i neke nedoumice: koliko dugo tako pripremljena hrana može da traje, kao i da li treba sve zamrznuti, ili je moguće ponešto odložiti u frižider?

U tekstu koji sledi, nalaze se saveti i uputstva kako to da uradite, i na taj način sebe rasteretite tokom radne nedelje.

Koliki je rok trajanja hrane koju sami pripremamo?

Ovo je prvo pitanje sa kojim se susrećemo u planiranju obroka unapred. To je uvek i prvo pitanje kada o tome sa nekim razgovaramo. Nažalost, hrana koju sami kuvamo nema odštampan rok trajanja, što bi zaista bilo od pomoći. Dakle, želim da kuvam jednom nedeljno – ali, do kog dana čuvati tako spremljene obroke u frižideru?

Srećom, postoji par pravila kojih se možete pridržavati kod ovakvog kuvanja, što će vam pomoći da uživate u domaćoj hrani tokom cele nedelje, bez previše truda.

Sledi tabela trajanja unapred spremljenih obroka, koja vam može poslužiti kao smernica u planiranju:

Proizvodi od mesa (kuvano, prženo):

- 3–5 dana u frižideru;

- 4-6 meseci u zamrzivaču.

Čorbe ili supe:

- 3-4 dana u frižideru;

- 2-3 meseca u zamrzivaču.

Proizvodi od živine (kuvano, pečeno):

- 3-4 dana u frižideru;

- 4-6 meseci u zamrzivaču.

Jela od kuvane ili pržene ribe:

- 1-2 dana u frižideru;

- 4-6 meseci u zamrzivaču.

Tvrdo kuvana jaja:

- 1-2 nedelje u frižideru;

- Ne preporučuje se zamrzavanje.

Jela sa sirovim jajetom:

- 1-2 dana u frižideru;

- Ne preporučuje se zamrzavanje.

Hleb, zemičke:

- 2-3 dana van frižidera;

- 4-6 meseci u zamrzivaču.

Sirove salate:

- 1-2 dana u frižideru;

- Ne zamrzavati.

Pirinač (kuvan al dente):

- 3-4 dana u frižideru;

- 1-2 meseca u zamrzivaču.

Testenina (kuvana al dente):

- 1-2 dana u frižideru;

- 1 mesec u zamrzivaču.

Kinoa (kuvana):

- 2-3 dana u frižideru;

- Ne preporučuje se zamrzavanje.

Musli (natopljeni):

- 1-2 dana u frižideru;

- Ne zamrzavati.

Špagete
Fotografija: pixabay.com

Kako planirati?

Pri izradi nedeljnog plana treba uzeti u obzir navedeni rok upotrebe. Nije svako jelo pogodno za svaki dan u nedelji, jer traju različito vreme, zbog načina pripreme ili sastojaka.

Zato i ovde postoje olakšavajuća pravila:

- Ponedeljak i utorak su odlični za planiranje svežih salata, sirovih ili ribljih jela. Ovi obroci se lako čuvaju u frižideru do dva dana.

- Sreda ili četvrtak su pogodni za kuvana i pržena jela, koja čuvamo u frižideru 3-4 dana.

- Za duže skladištenje biramo jela koja se dobro zamrzavaju.

Najbolje je plan obroka zapisati po danima i broju osoba za koje se sprema. Uzmite u obzir i najavljene goste, ili odsustvo nekih članova porodice. Na osnovu tog plana, lako ćete napraviti listu za kupovinu namirnica.

Pravila pripreme „obroka iz frižidera“

Ne kuvajte povrće, pirinač ili testeninu previše mekano, jer će se pri podgrevanju pretvoriti u kašu. Najbolje je ove namirnice ostaviti al dente.

Al dente, u kuvanju, opisuje testeninu ili pirinač koji je kuvan da bude dovoljno mekan, ali ujedno i čvrst da se ne raspada. To je idealna čvrstoća ovih namirnica, koja dozvoljava kasnije eventualno podgrevanje ili dokuvavanje.

Gotova jela je najbolje pakovati u pojedinačne porcije, već prema broju ukućana. Na taj način se minimizira otpad i izbegava kasnije podgrevanje više hrane nego što je potrebno. Pre zatvaranja kontejnera za odlaganje, hranu potpuno ohladiti, i zatim smestiti u frižider ili zamrzivač.

Svaka domaćica ima svoj način rada u kuhinji. Pojedinačna jela možete spremati jedno za drugim, ali i istovremeno, ako ste dovoljno organizovani i vešti. Najbolje je dok se jedno jelo kuva ili peče, da već pripremate sastojke za sledeće, i tako redom. Cilj nam je što veća ušteda vremena!

Uz unapred pripremljene obroke, imaćete mnogo više vremena za sebe i svoju porodicu. Dovoljno je da otvorite frižider i zagrejete hranu planiranu za taj dan. Probajte – verujemo da će vam to ubrzo postati stalna praksa!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest