Kotidž je sveži sir koji ima zrnastu strukturu. On ima mekan i nežan ukus, koji liči na sitan sir. Pravi se od pasterizovanog kravljeg mleka.
Sir kotidž je odličan izvor proteina, i u isto vreme sadrži malo kalorija. Takođe u njemu ima vitamin B, kalcijum, fosfor i selen.
Kako se pravi sir kotidž?
Proces počinje sa presecanjem mleka, u koje se dodaje neka kiselina. Kada se kiselina u mleku poveća, protein kazein se odvaja od surutke - tečnog dela mleka. Dobija se nešto kao sitan sir, koji se stvrdne i seče na koamde. Nakon toga se priprema da se odvoji još tečnosti.
Na kraju se opere da se odvoji kiselina i ocedite se da se odvoji vlaga. Rezultat je zrnasta tekstura koja se može lako izmrviti. Na kraju se dodaje još sastojaka za začinjavanje gotovog proizvoda, kao što je pavlaka, so, biljke, začini.
Koje su koristi za zdravlje?
Kotidž je obavezan deo menija ljudi koji su na dijeti, za cilj skidanja kilograma. Njego visoki proteinski sadržaj će vas držati sitim duže vremena, u isto vreme ćete uneti značajno manju količinu kalorija.
Kazein u siru stimuliše osećaj sitosti. Kalcijum u njemu je poovezan sa mezabolizmom u organizmu, stimuliše smanjivanje masti i mršavljenje.
Ljudi koji mnogo treniraju da bi dobili mišićnu masu su takođe veliki obožavaoci sira kotidž. Dokazano je da trening u kombinaciji sa visokim unosom proteina pomaže stvaranju mišića. Zahvaljujući kazetinu, usvajanje proteina je sporije.
Takođe kotidž sir je koristan zato što smanjuje insulinsku rezistenciju, koja može dovesti do razvoja dijabetesa tipa dva.
Zahvaljujući kalcijumu osigurava oporavljanje i jačanje strukture kostiju. Selen u ovom siru povećava antioksidante u krvi.
Evo nekoliko ideja za šta možemo koristiti kotidž sir u kulinarstvu:
- za palačinke i galete, u repcetu zamenimo sa kotidž sirom,
- kao dodatak za salate za viši unos proteina,
- kao zamenu za pavlaku i kiselo mleko u voćnim desertima,
- za jutarnji doručak sa ovsenom kašom i malo meda,
- može zameniti kiselu pavlaku u raznim receptima,
- za pravljenje raznih mlečnih soseva,
- u voćnim smutijima kao zamenik mleka,
- može biti namazan na krišku hleba kao krem sir,
- odgovarajući je za pripremu raznog peciva,
- u kajganu se može dodati za kremastiju teksturu i ukus,
- može se koristiti za lazanju kao zamena rikota sira.
Komentari