Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Brašno od lupine - prednosti i kulinarska upotreba

Brašno od lupine - prednosti i kulinarska upotreba

brašno od lupine

Jedno od najpopularnijih novih vrsta brašana među potrošačima je brašno od lupine. Pravi se mlevenjem pasulja vučije, koji ima mnogo proteina i malo ugljenih hidrata.

Lupina, od koje se pravi brašno, je biljka iz porodice mahunarki koja raste na Mediteranu, ali i u Južnoj Americi. Seme, slično pasulju, se tradicionalno konzumira kao orašasti plod, ali se i melje u brašno.

Da bi se napravilo brašno od lupine, semenke se čiste da bi se uklonila tvrda ljuska i zatim se peku i tek nakon toga se fino melju. Ovako dobijate slatko brašno od lupine. Ne sadrži skrob, za razliku od mnogih drugih jestivih mahunarki, ali su proteini i vlakna karakteristična za pasulj takođe prisutni u brašnu od lupine.

Zdravstvene koristi ovog brašna su određene njegovim nutritivnim sastavom. Sadrži sledeće elemente u 100 grama brašna:

- 1400 kilokalorija;

- 7 grama masti, od kojih su 3 grama zasićene;

- 13 grama ugljenih hidrata, od čega su šećeri 3 grama;

- 32 grama vlakana;

upotreba brašna od lupine

- 39 grama proteina;

- 0, 038 grama soli.

Zbog svog jedinstvenog, sastava makronutrijenata, odsustva skroba i glutena, brašno od lupine je nova zvezda u zdravoj ishrani. Ispitivanja su pokazala da nakon samo godinu dana upotrebe ovo brašno dovodi do značajnih poboljšanja brojnih zdravstvenih indikatora koji se odnose na bolesti srca i dijabetes.

Zbog vlakana koje sadrži ovo brašno je korisno za zdravlje creva, kao i za regulaciju težine, jer dugo zadržava osećaj sitosti. Vitamini grupe B, magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, cink i fosfor u sastavu ovog zrna imaju blagotvorno dejstvo na rad organa i sistema u telu.

Zrna lupina su slična kikirikiju, tako da brašno od lupine takođe treba izbegavati ako ste alergični na kikiriki. Ako imate osetljiv stomak i lošu apsorpciju hranljivih materija, takođe je dobro izbegavati lupinu.

Pošto brašno od lupine ima neutralan ukus, pogodno je za razne namene. Vazdušasto je i manje gusto od ostalih vrsta brašna bez glutena, tako da je dobra ideja za keto dijetu i vegetarijanske recepte.

U kulinarstvu može uspešno da zameni druge proizvode za zgušnjavanje supa i soseva, za dodavanje u šejkove i smutije, ili kao zamena za jaja u raznim pekarskim proizvodima. Tradicionalno, lupina se dodajte kao ukus fermentisanu hranu, peciva i soseve.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest