Konzervirani čeri paradajz izgleda vrlo lepo zbog svoje minijaturnosti. Čeri paradajz ostaje dobro očuvan i tokom zimskih meseca je veoma ukusan.
Marinirani čeri paradajz je ukusno predjelo, može se dodavati u razne vrste jela i u salate. Sastojci: 1 kg čeri paradajza, 10 čena belog luka, pola veze mirođije, pola veze peršuna, 6 zrna bibera, 5 zrna kardamona, 1 karanfilić, 1 lovorov list.
Za marinadu zapremine dva litra: 7 kašika morske soli, 7 kašika šećera, 15 ml jabukovog sirćeta, 30 ml vinskog sirćeta, 1 muškatni oraščić, prstohvat cimeta.
Sav čeri paradjz operite i svaki plod na nekoliko mesta probušite čačkalicom. To se radi kako paradajz ne bi puknuo od marinade, koja će biti sipana preko njega.
U veću teglu, u koju može da stane 2 litra marinade, sipajte čeri paradajz, a preko njega sipajte začine, beli luk, mirođiju i peršun. Voda za marinadu zagrejte do ključanja. Dodajte so, šećer, cimet, zdrobljeni muškatni oraščić i kuvajte pet minuta. Dodajte obe vrste sirćeta.
Nakon što se marinada malo ohladi, prelijte je preko čeri paradajza. Teglu zatvorite i ostavite je da stoji pet dana na sobnoj temperaturi. Zatim se čuva na hladnom mestu za dugo skladištenje.
Za bržu upotrebu pravi se druga vrsta konzerviranja čeri paradajza. Potrebna vam je tegla od tri litra, 2 kašike soli, 4 kašike šećera, 1 kašika sirćeta, 1 kašika votke, senf na vrhu noža. Dodajte začine po svojoj želji.
Stavite čeri paradajz u teglu i prelijte ga vrelom vodom. Ostavite ih četiri minuta, a zatim izlijte vodu i ponovo dolijte vrelom vodom. Posle još četiri minuta, izlijte i ovu vodu.
Pripremite marinadu od dva litra vode i gore navedenih začina. Sirće se dodaje posle uklanjanja marinade sa vatre. Čeri paradajz prelijte marinadom, zatvorite poklopcem i nakon što se ohlade i ostanu preko noći, možete ih jesti. Dugo se mogu čuvati u frižideru.
Komentari