Bonapeti.rs»Članci»Začini»Lovorov list

Lovorov list

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196225
Lovorov list

Lovorov list je hiljadama godina priznat kao sveta biljka - idealan je začin za mnoge gozbe i sofisticirana jela, ali je poznat i po svojim lekovitim svojstvima. U kulinarstvu, lovorov list daje hrani specifičnu aromu i čini je ukusnijom, a kao dodatni bonus, lovorov list veoma blagotvorno deluje na zdravlje ljudi.

Već u staroj Heladi i u Rimskom carstvu lovorov list se smatrao svetom biljkom. Simbolizovao je slavu i veličinu, i bio je oreol pobede. Lovorov list je sađen u blizini hramova posvećenih bogu Apolonu – bogu Sunca. Kao što je poznato, uvek je bio prikazan sa lovorovim vencem na glavi. Stari Rimljani su pleli lovorove vence za pobednike raznih bitaka i takmičenja.

U kuvanju, pravilna upotreba začina od lovorovog lista zahteva da pre nego što bacite lovorov list u supu ili jelo, morate da ih protrljate jedan o drugi. Na taj način će se poboljšati njihova lekovita svojstva i aroma.

Gajenje lovorovog lista

Domovina lovorovog drva su zemlje Mediterana. Mirisni lovorovi listovi su zapravo listovi nekoliko vrsta drveća iz porodice Lauraceae. Ove biljke dostižu visinu od 12 metara i prečnik krune od oko 9 metara. Kultivisane vrste su znatno manje. Lovorov list je uglavnom šiljast, debeo i mesnat, tamnozelene boje. Drveće sa kojih se bere lovorov list cveta u kasno proleće i rano leto sa bledožutim cvetovima koji su nežni i zvezdastog oblika. Plodovi lovora su sitni, okrugli, crvene boje, a krajem jeseni pocrne.

Vrste lovorovog lista

Danas se uzgajaju uglavnom četiri vrste drveća od kojih se dobijaju lovorovi listovi. Mediteranski lovorov list ili lovorov list (Laurus nobilis), kada se osuši, koristi se kao divan začin za supe, čorbe, janije, paštete i turšije u raznim jelima mediteranske kuhinje. Kalifornijski lovorov list (Umbellularia californica) poznat je i kao oregonska mirta. Podseća na mediteranski lovorov list, ali ima bogatiji ukus.

Indijski lovorov list (Cinnamomum tejpata) se takođe naziva tedžpat(a). Ima miris i ukus nalik na cimet, ali je znatno slabiji začin. U stvari, indijski lovorov list podseća na miris i ukus kineskog cimeta (kasije), što predodređuje njegovu specifičnu kulinarsku upotrebu. Ovaj pododeljak se naziva samo lovorov list, i iako je u istoj porodici kao i lovor, zapravo pripada drugom rodu.

Indonežanski lovorov list (Syzigium polyanthum) je takođe poznat kao daun salam, manting. Pripada porodici Mirtaceae. U Evropi i na Zapadu, ova vrsta lovorovog drveća nije u širokoj upotrebi, uglavnom se koristi u Indoneziji i Maleziji. Ovi lovorovi listovi se mogu koristiti sušeni ili sveži, a odličan su začin za meso, a ponekad i za povrće. Ova vrsta lovorovog lista ima slabiju aromu i sasvim drugačiji miris od ostalih. Termička obrada jela začinjenih indonežanskim lovorovim listom je obavezna, jer tek tada oslobađa aromu.

Lovorovo drveće najbolje raste u umerenim geografskim širinama. Važno je da mesto gde drveće raste bude zaštićeno i da je zemljište dobro drenirano. Biljke lovora se razmnožavaju reznicama u leto ili semenom u jesen.

Lovorovi listovi

Sastav lovorovog lista

Čak i u drevnim vremenima, listovi plodova lovorovog drveta korišćeni su za borbu protiv raznih bolesti. Danas je lovorov list jedan od najdostupnijih lekova. Lovorov list sadrži aromatično eterično ulje. Sadrži skoro 50% cineola i oko 65 različitih korisnih komponenti, uključujući rutin.

Zahvaljujući aromatičnim isparljivim jedinjenjima, lovorov list ima fitoncidna svojstva i pomaže u prečišćavanju vazduha. Bogat je fitoncidima, sadrži mnogo mikro elemenata, tanina, uklanja šljaku iz tela, povećava imunitet. Među mineralima sadržanim u lovorovom listu su mangan, kalcijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, natrijum i cink.

Lovorov list u kulinarstvu

Osušeni lovorov list je jedan od najčešće korišćenih začina u kuvanju. Pravilna upotreba lovorovog lista zahteva da se listovi trljaju jedan o drugi pre dodavanja u jela. Na ovaj način, osim arome, pojačavaju se i lekovita svojstva. Prilikom pripreme gozbi, lovorov list se stavlja oko 5-10 minuta pre završetka termičke obrade. Imajte na umu da ako dugo ostane u hrani daje joj pomalo neprijatan i gorak ukus.

Koristite lovorov list u jelima sa pikantnijim ukusom - govedina, riba, divljač. Stavlja se i u mnoge turšije, njime se začinjavaju čorbe i janije. Najbolje se kombinuje sa belim lukom, lukom, sirćetom, klekom, pimentom, vinom, korenjem za supe.

Riba sa lovorovim listom

Koristi od lovorovog lista

Lovorov list ima sposobnost da stimuliše probavni sistem, štiti jetru i sprečava gasove. Napitak pripremljen od lovorovog lista pospešuje uklanjanje kamena iz bubrega, pomaže kod grčeva creva, budi apetit i normalizuje rad želuca. Ako se lovorov list pomeša sa kukuruznim uljem, ova konzistencija se može koristiti za melem koji se utrljava u kožu kod artritisa, miozitisa i neuralgije, a uz sirće i med lovorov list pomaže kod reume i bolova u zglobovima.

Lovorov list pomaže kod upale sinusa jer olakšava disanje. Preporučuje se da kapnete jednu kap ulja od lovorovog lista u nos. Ovo ulje možete sami da pripremite tako što ćete 30 g listova iseći na sitne komade koje prelijete čašom biljnog ulja. Ova mešavina treba da odstoji 5 dana, nakon čega se procedi i koristi. Ako patite od želuca, možete primeniti sledeći recept, koji ima adstringentno dejstvo i izaziva zatvor. Uzmite oko 15 listova lovorovog lista, prelijte ih sa 2, 5 šolje vode, pustite da provri i tako držite 5 minuta. Zatim tečnost sipajte u termos i ostavite da odstoji 4-5 sati. Procediti i piti u toku dana po 1 supenu kašiku.

Čaj od lovorovog lista pomaže i protiv suvog kašlja kada se pije uveče pre spavanja. Lovorov list je poznat pojačivač imuniteta. Njegova isparljiva ulja imaju antimikrobna i antiinflamatorna dejstva. Dodatni kvalitet lovorovog lista je to što opušta grčeve debelog creva. Nedavno je otkriveno da njegovi tanini snižavaju šećer u krvi i deluju protiv dijabetesa.

Kod artroze - koksartroze, gonartroze, dobro je primeniti uljni ekstrakt lovorovog lista. Priprema se tako što se 10-15 grama lovorovog lista, u koje se doda 50 mililitara ulja. Zaliv se mešavina ostavi tako da odstoji 1 nedelju na tamnom i hladnom mestu. Ovaj ekstrakt se nanosi na oboleli zglob uveče, umota se komadom vune i ostavi preko noći.

Lovorov list takođe pomaže u pripremi tela za trudnoću. To je zbog visokog nivoa folne kiseline, koja štiti fetus od defekata. Folna kiselina i suplementi folne kiseline su izuzetno korisni 3 meseca pre začeća i 3 meseca posle.

Lovorov list ima lekovita svojstva za prehladu i grip. Napitak od začina pomaže kod respiratornih poremećaja i infekcija. Ublažava kašalj i smanjuje visoku temperaturu.

Smatra se da lovorov list sadrži kombinaciju jedinstvenih jedinjenja koja štite organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala, koji su odgovorni za razvoj niza teških bolesti, uključujući i rak. Postoje dokazi da partenolid u lovorovom listu ograničava rizik od raka grlića materice.

Jedna od najpoznatijih koristi lovorovog lista je prirodno umirujuće dejstvo. Smanjuje nivo hormona stresa u krvi, ublažava anksioznost, nemir i pomaže u oslobađanju od stresa čak i u napornijim danima. Uzimanje pre spavanja pomaže da se brže zaspi i poboljšava kvalitet sna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas