Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Konzervisanje ribe

Konzervisanje ribe

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Tegle

Ako vam je iz nekog razloga ostao višak ribe, nije obavezno da je sušite ili da je solite. Možete je konzervisati i duže vreme uživati u njenom ukusu.

Za konzervisanje su pogodne sve vrste ribe - morske, rečne i ribe iz jezera. Jedini uslov koji riba treba da ispunjava kako bi bila konzervisana je da bude sveža.

Riba se dosta dugo steriliše - oko 6-7 sati. Vreme sterilizacije se može smanjiti na račun ponovne ili mnogokratne sterilizacije.

Riba u paradajz sosu je konzervisana hrana koju većina voli.

Riba u paradajz sosu

Potrebni sastojci: za 2 kilograma ribe - 3 supene kašike soli, 2 glavice luka, 100 ml ulja, 2 kilograma samlevenog paradajza, malo brašna, 4 supene kašike šećera, 4 lovorova lista, 5 zrna crnog bibera, 4 supene kašike vinskog sirćeta.

Način pripreme: Očisti se unutrašnjost ribe, odseče se glava i rep, osim ako ribe nisu veoma male. Riba se pospe polovinom soli i ostavi se na 30 minuta.

Uvalja se u brašno i prži se da se dobije zlatkasta boja. Ohladi se i ređa se u tegle. Preliva se vrućim paradajz sosom tako da ostanu 2 cm do ruba teglice.

Salata od skuše

Paradajz sos se sprema tako što se luk iseče na kolutove i prži se, dodaje se samleveni paradajz, ostala so, šećer, crni biber i lovorov list i na kraju - sirće. Sve se prokuva i ostavi se da krčka 20 minuta.

Tegle se zatvore i ređaju se u veliku posudu sa toplom vodom i sterilišu se oko 6 sati. Možete ih sterilisati tri puta po 90 minuta sa prekidima od po 24 sata, bez prosipanja vode i bez vađenje tegli iz posude u kojoj se kuvaju.

Riba

Riba u sopstvenom sosu je ukusna i zdrava.

Potrebni sastojci: 2 kilograma ribe, 6 lovorovih listova, 10 zrna crnog bibera, 1 šargarepa, limunska kiselina, 2 supene kašike soli.

Način pripreme: Riba se čisti, seče se na komade i i pere se dok se u potpunosti ne očisti krv. Osuši se, zasoli se i ostavi se na sobnoj temperaturi sat vremena.

U svaku teglu se stavlja po jedan lovorov list, 3 zrna crnog bibera, malo isečene šargarepe, 0.5 grama limunske kiseline. Tegle se pune ribom tako da ostanu 2 cm do ruba, blago se zatvore i stavljaju se u veliku posudu da se sterilišu.

Tegle se sterilišu na tihoj vatri 7 sati, tako što se poklopci povremeno otvore i riba se pritišće kašikom kako bi nestao višak vazduha. Nakon toga se tegle zatvore i sterilišu se još sat vremena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest