Marinirana riba je omiljeno jelo mnogih, zato što osim toga što je korisna, može da se jede u svako doba dana.
Nezavisno od toga da li pripremate sendvič za doručak, predjelo, za ručak ili večeru, ona je jednostavna za korišćenje, dovoljno je da prethodno znate kako da je marinirate.
Ako otkrijete odgovarajuću marinadu za ribu po vašem ukusu, možete je konzervisati i da imate dovoljnu kočinu u svako doba. Evo vam 2 varijante koje možete sami isprobati i odlučiti koja vam najviše odgovara:
Varijanta 1
Potrebni sastojci: 5 kg ribe, 800 g morske soli, 300 ml ulja, 1 l sirćeta, 1 veza mirođije, oko 20 zrna bibera, 5 listova lovora.
Način pripreme: Ribu operemo, izvadimo unutrašnjost, glavu i peraja i napunimo morskom solju. Poređamo u odgovarajući pleh i ostavljamo da odstoji dano dan i po.
Očistimo od soli i poređamo dobro u emajliranu posudu. Prelivamo sirćetom, pomešanim sa oko 500 ml vode i nakon 8 sati ponovo vadimo i sečemo na komade. Rasporedimo u tegle i začinimo navedenim začinima, pre nego što zavrotimo tegle, prelivamo uljem.
Varijanta 2
Potrebni sastojci: 5 kg ribe, 420 g soli, 7 g bibera, nekoliko zrna pimenta, 2 g cimeta, 1 g anisa, 1 g korijandera, 5 listova lovorovog lista, za marinadu stavljamo po 60 h na 5 l vode, 5 g bibera, nekoliko zrna pimenta, nekoliko karanfilića, 200 ml sirćta, 50 g soli i 2 g korijandera.
Način pripreme: Ribu očistimo, odvojimo glavu, peraja i unutrašnjost i stavljamo u salamuru pripremljenu tako što smo u 1 l vode dodali oko 190 g soli.
Nakon pola dana stavljamo u marinadu, pripremljenu od gore navedenih sastojaka. Dobijamo je nakon što provru sastojci, ali treba da se ohladi pre stavljanja ribe.
Nakon što dobro upiju začine u ribi, što se desi za oko 5 sati, vadimo ribu iz marinade i poređamo u tegle, između odvojenih komade poređamo sitno iseckan lovorov list, cimet, korijande, anis, piment i biber.
Ovako pripremljene tegle prelivamo marinadom, zatvamo hermetički i čuvamo na provetrivom i hladnom mestu.
Komentari