Bonapeti.rs»Članci»Hranljive Namirnice»Evo kako da saznaš da li imaš intoleranciju na gluten

Evo kako da saznaš da li imaš intoleranciju na gluten

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Evo kako da saznaš da li imaš intoleranciju na gluten

Gluten je protein koji je sadržan u pšenici, ječmu i raži. Gluten deluje kao lepak i dozvoljava hrani od održi svoj oblik, daje čvrstinu testu za hleb, pomaže mu da naraste i čini ga lepljivim.

Kod ljudi sa celijakijom ili osetljivošću na gluten izaziva negativan odgovor imunološkog sistema koji oštećuje creva. Lekari procenjuju da jedan procenat stanovništva ima celijakliju, a otprilike 15% osetljivost na gluten. Čak i ljudi bez celijaklije mogu da imaju crevni ili imuni odgovor na gluten.

Zbog sličnih simptoma, celijaklija se ponekad meša sa sindromom iziritiranih creva. Iako ne postoje medicinski testovi za intoleranciju na gluten, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste prepoznali osteljivost na gluten i kako biste poboljšali svoje zdravlje.

Raspoznavanje simptoma glutenske intolerancije

Kratkoročni simptomi glutenske intolerancije

Obratite pažnju na svoj nivo energije nakon što pojedete hranu sa glutenom. Ponekad, nakon što pojedemo više, osećamo bago smanjenje energije, s obzirom na to da je telu potrebna snaga da bi varilo hranu. Kod intolerancije na gluten telo ulaže mnogo snage kako bi se borilo sa efektima u probavnom traktu, tako da čovek može da oseća umor posle obroka. Za razliku od lagane letargije posle obroka koju svi ljudi osećaju s vremena na vreme, ljudi sa intolerancijom na gluten mogu da se osećaju u potpunosti iscrpljeni.

Intolerancija na gluten

Obratite pažnju na svoje psihičko i emotivno stanje nakon konzumacije pšeničnih proizvoda. Mnogi ljudi sa intolerancijom na gluten se žale na razdražljivost nakon obroka. Razdražljivost može da bude povezana sa umorom ili opštim slomom koji nastupa kod prehlade ili gripa. Neki ljudi sa intolerancijom na gluten osećaju "zamagljenje uma" odmah nakon obroka. Drugim rečima - oni lako gube svoje misli i slabo se koncentrišu.

Obratite pažnju na glavobolju nakon obroka. Glavobolja nije specifičan sindrom i može da liči na migrenu ili napetost. Intolerancija na gluten nije povezana ni sa kakvom specifičnom glavoboljom. Mnogi ljudi sa intolerancijom na gluten često osećaju glavobolju u roku od 30 do 60 minuta nakon obroka.

Pazite na promene u udovima. Ljudi sa intolerancijom na gluten osećaku bolove u zglobovima i ponekad oduzetost i grčeve u rukama i nogama.

Pazite na simptome povezane sa lošim varenjem. Iako ljudi sa osetljivošću na gluten osećaju više nedigestivnih simptoma, nego pacijenti sa celijaklijom, oni i dalje mogu osećati diskomfort. Nakon obroka možete da osećate naduvenost stomaka i bol u stomaku, gasove, dijareju, povraćanje, zatvor i stolicu neprijatnog mirisa.

Dugoročni simptomi glutenske intolerancije

Obratite pažnju na fluktuacije težine. Dok se osetljivost na gluten najčešće povezuje sa gubitkom težine i neuhranjenošću, ona takođe može da uzrokuje neobjašnjivo povećanje telesne težine tokom vremena.

Kod neke dece intolerancija na gluten takođe može da uzrokuje probleme sa zubima zbog nedostatka hranljivih materija.

Obratite pažnju na dugoročne promene u psihičkom stanju. Intolerancija na gluten može da izazove depresiju, pogoršanje pamćenja, otežanu koncentraciju, razdražljivost, promene u ponašanju i promene u raspoloženju. Uzmite u obzir sve simtpome, kao i njihovu težinu i učestalost.

Zapisujte detalje o svim kožnim osipima, uključujući ekcem. Ponekad intolerancija na gluten može da izazove svrab, osim koji peče po laktovima, kolenima ili leđima. Nakon toga, na mestu osipa mogu se formirati kraste.

Konsultujte se sa vašim lekarom, on može da odredi da li je taj karakteristični osip uzrokovan intolerancijom na gluten.

Žene sa glutenskom osetljivošću ili intolerancijom mogu da razviju probleme kao što su neredovna menstruacija, predmenstrualni sindrom, teški menstrualni grčevi, spontani abortusi i neplodnost. U momentu neki lekari testiraju intoleranciju na gluten kod parova koji bezuspešno pokušavaju da začnu dete i iz neobjašnjivih razloga ne uspevaju.

Gluten

Postavljanje dijagnoze i lečenje glutenske intolerancije

Dogovorite sastanak sa lekarom kako biste proverili da li ste alergični na gluten. Alergija na gluten je jedan od dva ozbiljna simptoma intolerancije na gluten zajedno se celijaklijom. Alergije na gluten su najčešće kod dece i obično (ali ne uvek) nestaju do pete godine. Ova alergija može da se otkrije testom kože ili testom krvi.

Anafilaksija je opasna po životi iziskuje hitne mere, tako da kod prvih njenih znakova nazovite hitnu pomoć.

Posavetujte sa sa vašim lekarom da li možda imate celijakliju. Celijaklija je imunološki odgovor koji postepeno uništava dlačice u tankim crevima koje apsorbuju hranljive materije. Tanka creva mogu da postanu propustljiva i njihov sadržaj da iscuri u trbušnu duplju. Ona može da bude dijagnostikovana testovim krvi i biopsijama creva.

Ukoliko su vaši testovi na alergiju na gluten i celijakliju negativni, ali sumnjate da vaše telo negativno reaguje na gluten, možda imate intoleranciju na gluten ili osetljivost. Sledi nekoliko koraka.

Iz svoje dijete izbacite hranu koja sadrži gluten, na 2-3 sedmice. Ne zaboravite da gluten može da se nađe u sosovima za salate, začinima, supama, sosovima i čak u kozmetici. Gluten može da se nađe čak i u vitaminima i suplementima. Uvek proveravajte spisak sastojaka za sve hranljive i kozmetičke proizvode.

Hrana sa glutenom

Vodite dnevnik kako biste pratili simptome za vreme izbacivanja određene hrane iz svog jelovnika. Zapišite sve promene za vreme vaše dijete. Pogledajte svoje beleške kako biste videli da li se neki od gore nabrojanih simptoma popravio ili je nestao, nakon što ste izbacili gluten iz svoje dijete.

Ponovo uključite hranu bogatu glutenom u svoju dijetu. Zatim obratite pažnju na to kako se osećate. Ako se nestali simptomi vrate i osećate se lošije, možda zaista imate intoleranciju na gluten.

Ako se ispostavi da je intolerancija na gluten tačna, kada ga ponovo u vedete u vašu dijetu, moraćete da prestanete da jedete hrau koja sadrži gluten. Hranu koja sadrži gluten, poput pšenice, ječma, raži, griza i spelte zamenite sličnom bezglutenskom hranom kao što je amarant, kinoa, brašno od kikirikija, pirinčano brašno i sojino brašno. Pratite etikete prerađene hrane.

Upozorenje!

Nikada nemojte stavljati dete na restriktivnu dijetu, a da se prvo niste konsultovali sa pedijatrom. Na prvom mestu treba da se isključi celijaklija i alergije na gluten. Ukoliko lekar veruje da restriktivna dijeta može da bude od koristi, on će dati odgovarajuće preporuke i nastaviće da prati dete.

Ako se ne leči pravilno, osetljivost ma gluten može ne samo da dovede do reproduktivnih narušenja kod žena, nego takođe da uzrokuje autoimuna oštećenja, osteoporozu, rak creva i bolesti jetre.

Za razliku od alergija na gluten koje vremenom mogu da nestanu, generalna intolerancija na gluten je obično trajno stanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas